Digidexo.com

The History of Ampalaya

Ampalaya er Filipino for bitter melon eller bitter gourd eller bitter agurk. Dets vitenskapelige navnet er Momordia charantia. Det er også funnet i Kina, Japan, Indonesia, Vietnam og India. Det er en grønnaktig, avlang-formet frukt som vokser på vinstokker til ca 20 centimeter lange, med tapering ender. Sour i smak, den har mange kulinariske og medisinske formål i Asia og deler av Sør-Amerika og Karibien. Dens opprinnelse er ukjent.

Den filippinske Ampalaya

Filippinske hundreåringer vil huske blir tvunget som barn til å spise ampalaya sautert med egg. De vil også huske å se "biff ampalaya" på menyene av gamle og nye kinesiske restauranter, og den bitre smaken i den gamle Ilocano blandet vegetabilske tallerken kalt "pinakbet." Alle disse rettene indikerer at ampalaya på Filippinene er minst et århundre gammel, selv om den første filippinske dokumentert informasjon om denne frukten som å ha helsemessige fordeler er bare på 1940-tallet.

Historie

Mens dens opprinnelse er ukjent, de mange og omfattende kulinariske og medisinske anvendelser av ampalaya blant så mange land fører en til å tro at ampalaya og dens bruk har eksistert i langt flere århundrer enn én. Disse retter var trolig en del av kostholdet til gamle kulturer i mange tropiske land der disse fruktene har trolig vært økende i århundrer. Selv om mange av Ampalaya sin medisinske verdier ikke er blitt bevist vitenskapelig, har slik bruk trolig pågått i århundrer.

Kulinariske Bruk av Ampalaya

Bortsett fra filippinsk, er ampalaya i mange andre asiatiske retter. I Kina er det brukt for oppstuss-stekte retter, supper og i te. I Indonesia er det wokede med kokosmelk. I Vietnam, de har bitter melon suppe. I India og Nepal, er det curry eller fylt med krydder før steking i olje. I Pakistan er ampalaya stekt med løk. Selv ikke i mange japanske menyer, Okinawa spiser mye av det, som angivelig står for sine lengre levetid spenn.

Supplerende Diet Vs. Diabetes

Mens ampalaya har lenge vært en asiatisk tradisjonell medisin, har medisinsk verdi vært konsentrert om sin bruk mot diabetes. En indisk studie beviser Ampalaya øker følsomheten for insulin, og i 2007, den filippinske Health Department sa ampalaya kan senke blodsukkernivået. Begge disse landene produserer Ampalaya kapsler og eksportere dem til mange land, inkludert USA. Men fortsatt må det være bevist vitenskapelig å kurere diabetes, har ingen standard dosering og kan forårsake allergi.

Andre medisinske bruksområder og myter

Vitenskapelige studier har også blitt gjennomført på ampalaya som en mulig kur for kreft og HIV. Det har blitt funnet å være nyttig i behandling av malaria og er kjent, i likhet med de fleste bitter mat, for å stimulere fordøyelsen og avlaste forstoppelse. Bladene er også brukt som medisin for sår, for hoste, å bekjempe sterilitet hos kvinner, som en paraticide og febernedsettende. Imidlertid, som en kur for enkelte av disse, og et par andre (for eksempel glaukom, infertilitet og herpes), bruk av ampalaya står bevist.