Digidexo.com

Patofysiologien Kronisk Nyresykdom

Patofysiologien Kronisk Nyresykdom


Patofysiologi er et medisinsk begrep som brukes for å beskrive de funksjonelle endringer som skjer i løpet av en sykdom eller medisinsk tilstand. Patofysiologien ved kronisk nyresykdom gjør det vanskelig for nyrene å opprettholde sine normale funksjoner.

Funksjonelle endringer

Kronisk nyresykdom gjør det vanskelig for nyrene å filtrere avfallsstoffer fra blodet, opprettholde normale elektrolyttnivå, og fjerne overflødig væske fra kroppen.

Betydning

Som nyrefunksjonen faller, avfall bygge opp i blodet. Som disse avfallsstoffer akkumuleres, kan du oppleve kvalme, oppkast, kløe, svakhet og tretthet. Dette er symptomer på kronisk nyresykdom.

Identifikasjon

Akkumulering av avfallsprodukter i blodet bestemmes med en blodprøve kalles basis metabolske panelet. Blodprøver viser også unormale nivåer av natrium, klorid og andre elektrolytter i blodet. Høye konsentrasjoner av microalbumin og protein i urin finnes tegn på nyresykdom, da disse stoffer lekke ut fra de skadede nyrene og i urinen.

Effekter

Dårlig nyrefunksjon, øker risikoen for utvikling av jern-mangel anemi, noe som fører til svakhet og tretthet. Siden kjemikalier kontrollert av nyrene er ansvarlig for å opprettholde normale blodtrykk, øker nyresykdom risikoen for høyt blodtrykk (hypertensjon). Du er også mer utsatt for infeksjoner hvis du har nyresykdom, siden nyresykdom svekker immunforsvaret.

Forebygging

Du kan bli bedt om å følge en lav-protein diett og begrense inntaket av natrium, kalium eller fosfor. Denne dietten reduserer arbeidsmengden for nyrene og hjelper disse organene opprettholde sine normale funksjoner. Legen din kan også be deg om å ta reseptbelagte medisiner for å kontrollere blodtrykket, fjerne overflødig væske fra blodet eller korrigere lave nivåer av vitaminer og mineraler i kroppen.