Digidexo.com

Hva er en PSA nivå?

Hva er en PSA nivå?


The American Cancer Society har fastslått at en av seks amerikanske menn kan få prostatakreft i løpet av livet. Den prostataspesifikt antigen (PSA) prosedyren er en foreløpig screening test. Fordelen med å følge din PSA-nivå er at potensielle prostatakreft kan oppdages i en tidlig fase.

Prostata-spesifikt antigen

Celler i prostatakjertelen produsere et protein kjent som prostata-spesifikt antigen. Hvis de områder av normale nivåer er forhøyet, kan det tyde på en infeksjon, ikke-ondartet tumor eller kreft i prostata.

Forebyggende tiltak

Menn 50 år eller eldre bør ha en årlig screening blodprøve av deres PSA-nivå i løpet av en eksamen.

Identifikasjon av nivå

En blodprøve blir tatt og resultatene indikerer nivået. Dette blir brukt til å detektere abnormaliteter i det området av prostata.

Nivåer

Fordi en rekke faktorer - blant annet alder, generelle helse og familiens historie av prostatakreft - kan påvirke en persons sjansene for å utvikle sykdommen, leger ofte ikke liker å presisere hva som kan bli generelt ansett som en normal PSA-nivå. Den medisinske profesjon ikke stemme at noe over et nivå 10 er en sterk indikator på prostatakreft.

Begrensninger

Forhøyede PSA nivåer er indikatorer på at noe kan være galt. Ytterligere testing og en biopsi er nødvendig for å bestemme om prostatakreft er tilstede.

Betraktninger

Ved hjelp av PSA-test alene for å screene menn for prostatakreft er kontroversielt fordi resultatene av PSA nivåer ikke kan være 100 prosent nøyaktig. Falske positive og falske negative forekommer, nivåene kan svinge mellom filmvisninger og leger er uenige om hva som er et "normalt" nivå.