Digidexo.com

forberedelse til strålebehandling

Strålebehandling Komplikasjoner

Strålebehandlingen kan anbefales enten for å bidra til å drepe kreftceller, eller for å krympe en tumor for å gi palliativ terapi til et terminalt syke pasient. Fordi behandlingen er levert bare til en distinkt område hvor en svulst er plassert, bivirkninger som typisk kan være relatert til plasseringen og størrelsen av tumoren. Imidlertid vil denne artikkelen ta opp de generelle komplikasjoner relatert til strålebehandling, ikke nødvendigvis de stedsspesifikke komplikasjoner.

Fatigue

Mens den eksakte sammenheng mellom strålingsterapi og tretthet er ukjent, forskerne den teori at selve svulsten kan påvirke immunsystemet, å øke følelsen av tretthet. Stråling behandlinger kan også føre til et lavt antall røde blodlegemer, en tilstand som kalles anemi. Andre faktorer som kan føre til tretthet mens du mottar stråling behandlinger omfatter depresjon, stress, en bivirkning av kjemoterapi medisiner eller resultatet av dårlig ernæring.

Hudskader

Dagens strålebehandling maskiner leverer stråledoser til et betydelig mindre område. Imidlertid kan stråling føre til endringer i hudens farge, samt årsak rødhet og flassing. Hvis huden blir spesielt tørr, en fuktighetskrem som inneholder aloe vera, bør lanolin eller vitamin E være effektive. Etter å ha mottatt flere behandlinger, kan huden begynne å føle tynnere eller enda hardere.

Munntørrhet / Loss of Taste

Strålebehandling, spesielt de av hode og nakke, kan resultere i tørr munn. Stråling kan særlig påvirke spyttkjertlene og smak knopper, noe som påvirker en persons evne til å smake. Selv om en person ikke har en høy mengde smaksopplevelse, bør de ta arbeidet med å spise et sunt kosthold, som er nødvendig for å få riktig næring.

Håravfall

Strålebehandling fører bare lokaliserte hårtap til området som behandles. For eksempel, dersom en svulst er på benet, vil en person oppleve hårtap (alopecia) på dette området. Så lenge behandlingen området er ikke på hodet, bør du ikke miste håret på hodet hvis svulsten er på et annet sted på kroppen din.

Diaré

Strålebehandling kan også påvirke tarmfunksjonen, som fôret av tarmer er spesielt følsomme. Stråling kan også føre til betennelse i magen, noe som resulterer i diaré, oppblåsthet eller en følelse av at det haster å bruke toalettet. I noen tilfeller kan krakken inneholde blod eller slim.

Kostnader til EBRT strålebehandling for prostatakreft

Mens det primære målet for behandling av prostata kreft vil alltid være utrydding av trusselen, vil et sekundært problem for mange pasienter innebære å håndtere kostnadene ved behandling. Velge en kostnadseffektiv metode for å bekjempe prostatakreft kan la deg i live med din økonomi intakt, så det å forstå forventet kostnad av strålebehandling er et godt skritt mot informert samtykke.

Prostate Cancer

Ifølge Medline Plus nettsted, er prostatakreft en kreft som påvirker prostatakjertelen, som er en liten, valnøtt-sized kjertel som er en del av det mannlige reproduksjonssystemet. Symptomer på denne tilstanden omfatter urinveisproblemer som manglende evne til å urinere kommandoen, overdreven vannlating på om natten og smerte mens urinering. Andre symptomer inkluderer blod i sæd eller urin.

Stråleterapi

Strålingsterapi er ofte brukt i forbindelse med andre former for behandling, slik at den totale kostnaden for behandling vil sannsynligvis ikke være begrenset til kostnadene for strålebehandling alene. Andre former for behandling som ofte brukes omfatter kirurgi (for å fjerne alt eller en del av prostata) og kjemoterapi (giftige stoffer som brukes for å drepe kreftceller).

Stråleterapi Cost

EBRT er en form for ekstern strålebehandling, noe som betyr at strålingen tilføres til prostatakjertelen via en maskin som ligger utenfor kroppen ved hjelp av gamma- eller røntgenstråler for å utføre oppgaven. Ifølge en studie publisert i februar 2007 utgaven av tidsskriftet "Cancer", den gjennomsnittlige kostnaden for behandling for personer som opplever eksterne strålebehandlingen er $ 24 204 i løpet av de første seks månedene av behandlingen, med hver ekstra seks måneders behandling forbi første resulterende i gjennomsnitts ekstra kostnader på $ 3222. Dette inkluderer kostnadene for medisiner, polikliniske besøk og sykehusopphold påløper i forbindelse med behandling i løpet av første seks-måneders periode.

Sammenligninger

Mens androgen deprivasjon terapi er den mest kostbare form for behandling samlet, er strålebehandling en andreplass. Den minst kostbare form for behandling i løpet av de første seks månedene av behandlingen er å se på og venter, som er en annen måte å si at ingen medisinske prosedyrer blir utført bortsett fra regelmessig testing. Prostata fjerning kirurgi er et relativt rimelig metode for behandling, men som nevnt ovenfor, vil det ofte behov for å bli kombinert med andre teknikker så som strålebehandling.

Betraktninger

Husk at dette er gjennomsnittskostnader og bør ikke anses som en indikasjon på hva du vil bruke gjennom hele behandlingsforløpet. Alder spiller også en stor faktor i pris, med yngre, pasienter med lavere risiko som trenger rimeligere former for terapi mens eldre pasienter krever ofte de "store kanonene" av dyre behandlinger som androgen deprivasjon og strålebehandling. Scenen og tilstanden til kreft kan spille en annen rolle i å øke behandlings kost, med mer utviklede og aggressive svulster som resulterer i en høyere kostnad for behandling.

Cost of EBRT strålebehandling for prostatakreft

Cost of EBRT strålebehandling for prostatakreft


Ifølge Mayo Clinic, prostatakreft er en av de mest vanlige typer av kreft hos menn. Hvis kreft er begrenset til prostata (valnøtt-formet kjertel hos menn som produserer sædvæske), er mer sannsynlig å være vellykket behandling. Og mens det endelige målet er å kunne behandle kreft, pasienter er ofte bekymret for kostnadene ved behandling, også. Ekstern strålebehandling (EBRT) er ett alternativ for behandling av prostatakreft.

Symptomer på prostatakreft

Ifølge Mayo Clinic, kan symptomer på prostatakreft inkluderer urin problemer som problemer med vannlating, start og stopp mens urinering og nedsatt kraft i strømmen av urin. Du kan også oppleve blod i urin eller sæd. Etter prostatakreft har spredd seg (for eksempel til bein eller lymfeknutene), kan du oppleve andre symptomer som vedvarende smerte eller uforklarlig hevelse.

Om EBRT Stråleterapi

Denne typen stråling bruker kraftige røntgenstråler for å drepe kreftceller, ifølge Mayo Clinic. Legen din vil bruke dataprogrammer for å hjelpe kartlegge de riktige vinkler for å best administrere stråling. Hver behandling tar ca 10 minutter (mye av det er forberedelse tid). Behandlingen er ikke smertefull.

Kostnad

Ifølge en studie rapportert i 1 februar 2007 utgaven av tidsskriftet Cancer, den kumulative kostnaden av prostatakreft er i gjennomsnitt $ 42 570 over 5 år. Ifølge Journal of Clinical Oncology, gjennomsnittlige kostnader for pasienter som gjennomgår strålebehandling varierer fra $ 13,765 til $ 14,330 - mindre enn kostnaden for radikal prostatektomi, eller kirurgisk fjerning av prostatakjertelen, som går $ 16,891 til $ 17,560. Disse tallene kommer fra en studie som sammenligner de direkte medisinske kostnader i løpet av måneden før og 9 måneder etter diagnose.

Andre behandlingsalternativer

EBRT stråling er ikke den eneste måten å behandle prostatakreft. For noen pasienter, fungerer en kombinasjon av behandlinger beste. Andre muligheter er radioaktive frø implantater, hormonbehandling, fjerne prostatakjertelen og kjemoterapi.

Side Effects

Mens EBRT er effektive i å drepe kreftceller, kan det arr omliggende vev. Behandlinger kan også forårsake slike bivirkninger som urinveisproblemer, løs avføring, rektal blødning og seksuelle bivirkninger som erektil dysfunksjon. Disse bivirkningene forsvinner vanligvis etter stopper behandlingen.

Thyroid Cancer Strålebehandling

Når en diagnose av skjoldbruskkjertelkreft er gitt, vil pasienten må ha kirurgi etterfulgt av radioaktivt jod terapi hvis svulsten er godartet eller strålebehandling er svulsten er ubrukelige. De har hver sin prosedyre og risikofaktorer. Nøkkelen er en rask diagnose og rask behandling.

Stråleterapi

Strålebehandling bruker en type kalt energi ioniserende stråling for å redusere størrelsen av svulster. Strålebehandling brukes for ondartede svulster som er inoperable. Det er også brukt i tilfeller av skjoldbruskkjertelkreft der risikoen for tilbakefall er høy. Med strålingsterapi, er en ytre stråle rettet mot det området der kreft er tilstede. Problemet med strålebehandling er at det skader både kreft og ikke-kreftceller. Mesteparten av tiden, selv om, ikke-kreftceller overlever. En type, kalt intensitet modulert strålingsterapi og brukt av Mayo Clinic, begrenser mengden av stråling, mens effektiv behandling av kreft. Den beskytter de nærliggende organer som lunger, spiserør og ryggmargen.

Kirurgi og Radioaktivt jod

Kirurgi er den eneste behandlingen som brukes for godartet skjoldbruskkjertelsvulster. Operasjonen kan være en total tyreoidektomi eller delvis tyreoidektomi. Dette alternativet gir pasienten sitt beste sjanse for å overleve. Pasienten er innlagt på sykehuset i 1 til 3 dager. De er gitt narkose for prosedyren. Risiko fra kirurgi kan omfatte infeksjon, blodtap og midlertidig tap av stemme. Pasienten bør ringe legen er han opplever noen blødning, feber over 101 grader eller rødhet eller lunheten i snittet. Pasienten vil få thyroid hormon erstatningsterapi for livet. Blodprøver vil bli gitt for å overvåke pasientens blod nivåer for å sikre tilstrekkelig hormonnivåer. Etter operasjonen får pasienten vanligvis gitt et radioaktivt jod behandling for å sikre at alle i skjoldbruskkjertelen vev og kreftceller er borte. Radioaktivt jod behandling fungerer ved å ødelegge eventuelle gjenværende skjoldbruskvevet som kan være igjen etter operasjonen. Ved å ha radioaktivt jod behandling, er sjansene for kreft avkastning er begrenset. Radioaktivt jod kan også brukes for kreft som har spredd seg utover i skjoldbruskkjertelen.

Adrenalin og strålebehandling

Adrenalin og strålebehandling


Syntetisk adrenalin, også kjent som epinefrin, er et stoff som er basert på hormonet adrenalin som binyrene produserer naturlig. Det ble først hentet fra binyrene av sauer og storfe i 1901 av Jokichi Takamine og ble syntetisert i 1904 av Friedrich Stolz. Adrenalin er et nyttig supplement ved stråling eller kjemoterapi, hvor det er en risiko for en alvorlig allergisk reaksjon overfor denne behandling.

Binyrene og Adrenalin

En menneskekropp har to binyrene. Hver kjertel ligger rett på toppen av en av dine to nyrer, på hver side av magen. Binyrene produserer og skiller vitale hormoner (inkludert adrenalin), mineraler og glukokortikoider, som alle arbeidet for å kontrollere kroppens stoffskifte og den kjemiske sammensetningen av kroppsvæsker.

Syntetisk Adrenalin

Syntetisk adrenalin, epinefrin eller, noe som er den foretrukne sikt i USA, har et bredt spekter av medisinske anvendelser. Den kan brukes som et hjertestimulerende i tilfelle av hjertestans eller som en vasokonstriktor til behandling av sjokk. Den kan brukes både som en bronkodilatator og et krampeløsende ved behandling av bronkial astma. Den virker også til å senke intraokulært (øye) trykket i behandlingen av glaukom. Adrenalin er avgjørende i å lindre alvorlige allergiske reaksjoner.

Allergiske Reaksjoner og Adrenalin

Det er fire kategorier av allergiske reaksjoner, i henhold til gelen og Coombs Allergisk Classification System. Disse kategoriene er ikke basert på alvorlighetsgraden av din reaksjon, men heller på immunsystemets respons på en bestemt allergen. Type I er kategorien hvor adrenalin eller epinefrin som er mest effektiv, og det omfatter eksponering for stråling eller kjemoterapi.

Type I Allergisk reaksjon

En type jeg allergisk reaksjon oppstår når et allergen binder eller fester seg til spesifikke immunceller i kroppen din, og slipper kjemikalier som forårsaker betennelse. Disse kjemikaliene inkluderer histaminer, serotonin, proteaser, leukotriener, prostaglandiner, tromboxaner og chemotactic faktorer fra immunceller. Reaksjon kan variere fra milde symptomer på elveblest, kløe, nysing og tungpustethet og rennende øyne til de mest alvorlig reaksjon, anafylaktisk sjokk, som er livstruende. Kjemoterapi og stråling behandlinger kan utløse type I allergiske reaksjoner, inkludert anafylaktisk sjokk, behandling for noe som er adrenalin.

Stråling, kjemoterapi og anafylaktisk sjokk

Stråling og kjemoterapi er ofte brukt til å behandle kreft. Stråling bruker høy-energi stråler til å bestråle og ødelegge kreftceller. Kjemoterapi virker å ødelegge kreftceller ved å hindre dem fra å vokse og formere seg. Men disse behandlingene også påvirke friske celler i nærheten av kreftceller og kan påvirke immunforsvaret. Et resultat av et negativt påvirket immunforsvar kan være en allergisk reaksjon, som kan akselerere inn i anafylaktisk sjokk.

Adrenalin og anafylaktisk sjokk

Anafylaktisk sjokk er en plutselig innsettende, beredskap tilstand som krever rask legehjelp. Adrenalin, ofte i form av en selvinjeksjon adrenalin enhet kjent som en EpiPen, skal administreres umiddelbart. Adrenalin virker å åpner luftveiene og øke blodtrykket ved å hemme blodkar.

Forsinket Allergisk reaksjon

Selv om du har fått strålebehandling eller cellegift og har opplevd ingen allergisk reaksjon under innledende behandlinger, kan du fortsatt ha en allergisk reaksjon senere eller under en annen løpet av behandlingen. Alvorlige allergiske reaksjoner på cellegift og strålebehandling kan også skje innen 36 timer etter eksponering til enten behandling. Hver gang du mottar stråling eller cellegift, holde et EpiPen med deg og lære hvordan du selv administrere adrenalin.

Virkningene av strålebehandling på Bones

Strålebehandling er også kalt strålebehandling og det bruker høy energi røntgenbilder for å holde kreftceller fra å vokse. Det finnes en rekke forskjellige fremgangsmåter som leverer denne stråling til kreftceller. Den vanligste av disse er ekstern strålebehandling, hvor X-stråler blir utført gjennom radioaktivt materiale på utsiden av kroppen, og ledet gjennom en maskin til kreft side.

Makeup of Bones

For å forstå effekten av strålebehandling på bein, må du forstå sammensetningen av bein. Bones omfatter nongrowing, mineral bein og begrensede områder innenfor som oppstår bein vekst. Veksten region av ben består av hulrom i benmarg som inneholder hematopoetiske stamceller som danner blodcellene. En typisk ben inneholder en aksel for kompakt ben, eller diaphysis som omgir et marghulrom. Den akselenden, eller epiphysis, består av svampaktig ben er dekket med et lag av kompakt ben.

Hvordan Stråleterapi Påvirker Bones

Mineralet ben er den største komponenten av skjelettet og ikke særlig følsom for stråling. Selv på de nivåer der miljø og yrkesmessig stråling kan betraktes som en risiko for andre systemer i kroppen, forblir mineral bein komponent upåvirket. Den delen av benet som er høy risiko mot stråling er den aktive marg, fordi dette er området hvor blodcellene er dannet. De blodlegemer i løpet av forskjellige stadier av utvikling er også funnet i den aktive marg, derav dette er det området som er mest utsatt under bestråling.

Den andre osteogene, eller ben-dannende celler er også i fare, fordi de ikke bare er ansvarlig for dannelsen av nytt ben, men også for benresorpsjon. Så nongrowing partier av benet er motstandsdyktig mot stråling, selv ved høye strålingsdoser. Men skader kan oppstå på brusk i voksende bein, spesielt i barns bein eller bein som er healing etter brudd.

Fordi stråling dreper osteoblaster, eller bein-bygge celler, kvinner som får strålebehandling for brystkreft har en økt risiko for vertebrale frakturer og folk får stråling i mageområdet har økt risiko for hofte og bekkenbrudd.

Bivirkninger av strålebehandling for livmorhalskreft

Det er to typer av livmorhalskreft strålebehandling. Ekstern strålebehandling, kalles systemisk terapi, fokuserer gammastråler eksternt til bekkenet. Interne livmorhalskreft strålingsterapi, som heter brachyterapi, innebærer å plassere et implantat som er forseglet med radioaktivt materiale inn i livmoren for å levere de gammastråler. Strålebehandling brukes vanligvis for kvinner med mer avansert livmorhalskreft.

Hudirritasjon

De områder av huden som har vært utsatt for stråling kan virke brent, brun eller har rødhet.

Fatigue

Alle som har strålebehandling opplever tretthet til en viss grad.

Appetite Loss

Mange kvinner som har strålebehandling erfaring appetitt undertrykkelse.

Oppkast og kvalme

Ofte kan livmorhalskreft stråling behandlinger føre til kvalme og episodisk oppkast.

Betennelse i Vagina

Betennelser og infeksjoner i vagina kan forekomme.

Blærekatarr

En brennende følelse ved vannlating, kjent som blærekatarr, kan oppstå fra livmorhalskreft stråling behandlinger.

Diaré

Diaré er en vanlig bivirkning av livmorhalskreft stråling behandlinger.

Strålebehandling bivirkninger

Strålebehandling brukes i kreftpasienter. Det innebærer å bruke bjelker av høyenergi røntgenstråler eller partikler til å drepe kreftceller eller krympe kreftsvulster. Strålebehandling vanligvis kommer fra utsiden av kroppen; fjernlys er konsentrert om områder som er berørt av kreft. Stråling virker ved å forårsake skade på genetisk materiale i cellene som kontrollerer veksten og delingen av celler. Strålingsterapi kan anvendes alene eller i kombinasjon med andre kreftbehandlinger slik som kjemoterapi.

Bivirkninger av strålebehandling

Mens målet for strålebehandlingen er å drepe kreftceller, er noen friske celler også tapt i prosessen, noe som er en negativ bivirkning av stråling. Men det er viktig å merke seg at omsorg er tatt for å ødelegge så få normale celler som mulig.

I tillegg til å ødelegge friske celler, kan strålingen føre til hårtap på behandlingsstedet, tretthet, irritabilitet, hudirritasjon, munntørrhet, hoste, svelgevansker, kortpustethet, kvalme, diaré, blæreproblemer, oppkast, øreverk, sår hals og sår kjeve. I tillegg kan stråling påvirker effekten av maten smaker på noen kreftpasienter.

Mens mange bivirkninger fra stråling utvikle umiddelbart, noen utvikler senere i sjeldne tilfeller. Det er imidlertid ingen smerte følte under stråling og stor forsiktighet er tatt for å sikre at pasientene er så behagelig som mulig under behandling.

Positive effekter av stråling kan skje umiddelbart, eller det kan ta uker eller måneder for kreft å reagere på behandlingen. Hver situasjon er forskjellig og avhenger av hvilke typer og antall behandlinger samt alvorlighetsgraden av kreft.

Administrerende Stråling bivirkninger

For å bli så frisk som mulig og motvirke noen av bivirkningene av strålebehandling, er det flere trinn som pasientene kan ta. Disse tingene inkluderer å spise et sunt, balansert kosthold; få nok hvile for å unngå tretthet; å ta vare på huden i behandlingsområdet ved å bo borte fra kassetter, bandasjer, og irriterende ingredienser i kremer, kremer og andre produkter; unngå ekstrem varme eller kulde på behandlingsområdet; og unngå soleksponering til de berørte områdene.

Håndteringen av spesifikke bivirkninger kan være forskjellig for hver pasient. De som lider av ekstrem trøtthet kan spørre familie eller venner om hjelp med daglige oppgaver, prioritere å få viktige ting gjort eller balansere hvileperioder med aktivitetsperioder. De som har problemer med huden etter stråling bør unngå stramme klær i det bestrålte området, unngå kremer, lotion og kosmetiske produkter på det berørte området, unngå hårfjerning i området og unngå å gni eller klø området.

Sein bivirkninger av prostatakreft Strålebehandling

Sein bivirkninger av prostatakreft Strålebehandling


Strålebehandling er en av de mest vanlige behandlingstilbud for pasienter som lider av prostatakreft. Gitt optimale forhold, inkludert dyktige medisinsk personell og moderne, høyteknologisk utstyr, effektiv strålebehandling kan tilby en kur for lokaliserte svulster. Som med alle behandlinger, derimot, er det lurt å vurdere ikke bare de umiddelbare, eller akutte symptomer på behandlingen, men på slutten av bivirkninger i tillegg.

Urin bivirkninger

Etter operasjonen, er urininkontinens vanligvis en kortvarig bivirkning; ikke så med stråling. Symptomer på urinlekkasje og frekvens begynner senere med stråling, inntil to år etter at behandlingen er avsluttet, og problemene kan forverres over tid. Etter en typisk ni-ukers kurs for strålebehandling, kan urinrøret lide skade, ikke lenger gir en effektiv barriere for urin.

Tarm bivirkninger

Den rektale veggen er overmåte mer utsatt for skade fra strålingsterapi enn prostatakjertelen. Tarm symptomer som hyppig og løs avføring, vil oppstå når endetarmsveggen mottar en betydelig mengde skade. Ifølge Dr. Peter T. Scardino, leder av Avdeling for Urologi på Memorial-Sloan Kettering Cancer Center, selv om bare 6 prosent til 8 prosent av pasientene utvikler betennelse i endetarmen i de tidlige stadier av strålebehandling, 35 prosent av mennene klage over tarmproblemer ett år etter behandlingen. To år etter behandling, diaré, endetarms haster og blødning kan fortsette å være et problem.

Blødning

Fordi stråling kan føre til sårdannelse i slimhinnen i urinrøret, sene bivirkninger av behandlingen inkluderer blødning og smerter. Selv om bare en prosent til 3 prosent av pasientene som lider alvorlig blødning krever overføringer eller fjerning av blæren, kan blodårene blir unormal og blæren kan få en stor mengde tilfeldige skader.

Erektil dysfunksjon

Førti prosent til 50 prosent av en stråledose som er absorbert av penis. Fordi det er umulig å unngå å skade de erektile nerver ved bestråling av prostatakjertelen, i motsetning til prostatakirurgi, kan effekten av stråling på ereksjoner ikke er blitt uttalt inntil år etter behandling. Strålebehandling fører til et gradvis tap av ereksjon gjennom skader på erectile nerver og blodårer som gir sirkulasjonen til penis. Dosering, type stråling, stadium av kreft og medisinsk ferdighet alle påvirke alvorlighetsgraden av erektil dysfunksjon, som kanskje ikke blitt et reelt problem før et år etter behandling, påvirker 30 prosent til 50 prosent av pasientene. I tillegg muterer stråling sædceller, så det ville være svært lite sannsynlig at en mann kunne få barn etter behandlingen.

Håravfall

Mange menn lider et permanent tap av kjønnshår om at området har fått en full dose av stråling.

Natural Health & motvirke bivirkninger av strålebehandling

Natural Health & motvirke bivirkninger av strålebehandling


Strålebehandling er en konvensjonell behandling for kreft. Imidlertid er visse bivirkninger forbundet med denne behandlingen, særlig kvalme, tretthet og redusert hvite blodblodprosent (anemi). Naturlig helse terapi kan bidra til å motvirke bivirkninger av strålebehandling.

Herbal Therapies

Naturlige måter å bekjempe kvalme fra strålebehandling inkluderer supplere med urter som besitter carminative egenskaper, for eksempel fennikel, ingefær, kamille og karve. Den kinesiske urte formel Qi Zao Granule --- som inneholder Astragalus, jujube, hoelen, og Millettia --- er kjent for å øke, mens celleproduksjon, mens en pasient gjennomgår strålebehandling.

Ganoderma

Ifølge The Cancer Cure Foundation, inneholder denne soppen polysakkarider som gir flere anti-kreft fordeler i tillegg til å redusere kvalme, tretthet, hårtap, nedsatt appetitt og svekket immunforsvar på grunn av strålebehandling.

Ernæringsterapi

Antioksidanter som koenzym Ql0, vitamin E, beta-karoten, alpha lipoic syre og B-kompleks vitaminer kan gi beskyttelse mot nerveskader (nevropati) og toksiske effekter av stråling.

Akupunktur

Enkelte pasienter opplever lindring av kvalme og smerte forbundet med strålebehandling fra akupunktur.

Mind-Body Medicine

Guidede bilder, visualisering og myke bevegelser utført i yoga, Tai Chi og Qigong hjelpe noen pasienter overvinne angst og stress forbundet med strålebehandling.

Hvordan å overvinne de negative effektene av strålebehandling

Omtrent halvparten av alle mennesker med kreft gjennomgå strålebehandling, ifølge Mayo Clinic. Strålebehandling ødelegger kreftcellene ved å ødelegge det genetiske materialet som styrer hvordan cellene vokser og divide.There er en rekke potensielle bivirkninger av strålebehandling, inkludert hårtap, tretthet, senking av hvite blodceller, sårhet og kvalme. Mange av disse kan bli overvunnet ved å ta enkle trinn før, under og etter strålebehandling.

Bruksanvisning

•  Vær ærlig med legen din før behandling. Fortell legen din om medisiner du tar, inkludert aspirin, vitaminer eller urter, da dette kan bidra til å unngå visse bivirkninger nedover veien.

Spis et sunt og balansert kosthold. Ved å spise riktig mat før, under og etter strålebehandling, vil du føle deg bedre og sterkere. Med fokus på kostholdet ditt er spesielt viktig fordi strålebehandling vilje leksjon appetitten og endre kroppens evne til å tolerere visse matvarer og bruke næringsstoffer.

Ta vare på huden din. Strålebehandling kan irritere huden i behandlingsområdet. For å redusere denne irritasjon, anbefaler American Cancer Society bruker bare lunkent vann og mild såpe, ikke på seg stramme klær over behandlingsområdet og unngå soleksponering i minst ett år etter behandling.

Deal med trøtthet. Trøtthet vil sette inn under behandling og vare i noen tid etter behandling. For å bidra til å håndtere tretthet, gjør du følgende: prioritere dine daglige aktiviteter; spør kjære om hjelp; redusere stress; føre dagbok over hvordan du føler deg og vise det til legen din; balansere hvile og aktivitet; og inneholde rikelig med protein og vann i kosten.

Snakk med legen din om å endre behandlingen din, hvis det er nødvendig. De fleste bivirkningene går unna i tide. Men hvis du opplever alvorlige bivirkninger, kan legen din vurdere å stoppe behandlingen midlertidig eller endre planen eller type behandling.

Kosthold og ernæring under Chemo & strålebehandling

Chemo og strålebehandling kan føre til kosthold og ernæring problemer som også påvirker psykologiske tilstander som depresjon, angst og humørsvingninger. Ernæring er ekstremt viktig for kreftpasienter til enhver tid. Under kjemoterapi og stråling, er målet å opprettholde tilstrekkelig ernæring for å optimalisere immunsystemet, vedlikeholde styrke og tåler behandlinger. Det er viktig å inkludere et balansert kosthold gjennom en lege eller ernæringsfysiolog omsorg å overvåke de riktige kosttilskudd alternativer. Kosthold og ernæring under chemo og strålebehandling bør være basert på toleranse nivåer forbundet med spesifikke fysiske symptomer.

Sunne måltider

Ifølge American Cancer Society, noen mennesker opp i vekt i løpet av kjemoterapi, til tross for kvalme, på grunn av prøver å håndtere visse mat cravings. Dette er en av grunnene er det viktig å engasjere seg i den beste ernæring strategien mulig under behandlingen. Spise godt bidrar til å takle bivirkninger og bedre bekjempe infeksjonen å gjenoppbygge sunt vev raskere.

Velg en balansert diett som inneholder så mange av de næringsstoffene som kroppen trenger, og som kan tolereres. Inkludere så mange grønnsaker og så mye fjærkre og fisk som mulig. Balansere kostholdet med hele gevinster og magre meieriprodukter. Sørg for at nok kalorier forbrukes for å holde vekten på et tilfredsstillende nivå med nok protein til å reparere muskler, organer, hud og hår. Generelt, spise minst fem porsjoner med frukt og grønnsaker og 02:58 porsjoner med fullkorn daglig. Drikk rikelig med vann og elektrolytt væske for å beskytte blære og nyrer under behandling. Unngå bearbeidet mat og de som inneholder konserveringsmidler så mye som mulig; begrense fett til 20 prosent og lavere sukkerinntak.

Kosthold og bivirkninger

Kjemoterapi kan forårsake en rekke bivirkninger som påvirker magen slik som kvalme, diaré, oppkast og forstoppelse, så vel som smak og appetitt endringer, tretthet, hodepine og munnsår. Strålingsterapi kan bevirke legemet i henhold til typen av stråling på bestemte områder på kroppen. Hode, nakke og bryst behandling kan forårsake tørr munn, svelg smerter og problemer med å svelge, samt smaksendringer og ubehag i magen.

Et sunt kosthold blant annet matvarer fra US Department of Agriculture og US Department of Health and Human Services Food Guide Pyramid inkludert de fem forskjellige matvarer grupper opprettholdt gjennom hver dag er optimal. Imidlertid, på grunn av bivirkninger av kjemoterapi og strålingsbehandling, er det ikke alltid mulig.

Når ubehagelige bivirkninger gjør det vanskeligere å konsumere sunn mat i sin naturlige form, vurdere alternativer som en klar væske diett av frukt juice, urtete og vegetabilsk eller andre buljonger. Som symptomene avtar, kan elementer som melk, fløte supper og varme frokostblandinger legges. Dietten kan avansere slik at vanlige sunne matvarer kan innføres sakte.

Alternative Nutrition Metoder

I tillegg til en klar væske diett, kan spesielle ernæringsmessige rister som kan gjøres hjemme, samt de som produseres for diabetikere, være gode alternativer til måltider når sunn mat er vanskelig å tolerere. Flytende og pulver måltid erstatninger tatt 3-6 ganger om dagen kan være gunstig. Hold sunn snacks som peanøttsmør kjeks, granola, proteinbarer, nøtter, tørket frukt, hardkokte egg, ost pinner, friske kuttet grønnsaker og frukt og trail mix tilgjengelig. Noen ganger er det lettere å tolerere små snacks enn fulle måltider. Prøv å nippe med små mengder væske under måltider slik fylde før etterbehandling et lite måltid forekommer ikke.

Vitamin og Herb Supplements

Før innlemme noen vitaminer, kosttilskudd eller urter, konsultere lege, ernæringsfysiolog eller sykepleier for å sikre at produktene ikke vil føre til flere problemer. Hvis vurderer kosttilskudd, få tak i en kopi av "Tenker komplementær og alternativ medisin: A Guide for mennesker med kreft", en gratis bok som tilbys av National Cancer Institute.

Hva er komplikasjoner av ekstern strålebehandling for prostatakreft?

Hvert år over 185 000 amerikanske menn får diagnosen prostatakreft, og er den nest største årsaken til kreft hos menn, ifølge US Centers for Disease Control and Prevention. Mens ekstern strålebehandling er en vanlig behandling for prostatakreft, gjør prosedyren utgjøre en risiko for bivirkninger.

Betydning

De vanligste bivirkningene av ekstern strålebehandling for prostatakreft er tretthet, samt hud rødhet og irritasjon; disse forekommer i de fleste menn på et tidspunkt under behandlingen, i henhold til University of Pittsburgh Medical Center.

Typer av andre bivirkninger

Andre mulige bivirkninger av ekstern strålebehandling inkluderer rektal smerte eller kløe, lekkasje av avføring, diaré og hyppig eller haster vannlating. Disse effektene forekommer i om lag 30 til 50 prosent av pasientene, ifølge University of Pittsburgh Medical Center.

Time Frame

De fleste av bivirkningene som utvikler i løpet av ekstern strålebehandling behandlinger oppstå av den andre og tredje uken av behandlingen og stoppe etter behandlingen avsluttes, melder University of Pittsburgh Medical Center. Strålebehandling har potensial til å føre til andre komplikasjoner som utvikler måneder etter behandling avsluttes også.

Risiko

Erektil dysfunksjon ofte utvikler mot slutten eller etter ekstern stråle strålebehandling for prostatakreft og kunne fortsette gjennom hele livet. I noen tilfeller fører prostatakreft til skade på endetarmen som krever kirurgisk reparasjon, advarer Mayo Clinic.

Oppløsning

Å få nok hvile og spise en balansert kosthold bidrar til å begrense noen av de komplikasjoner av ekstern strålebehandling for prostatakreft, foreslår American Cancer Society. Unngå iført tettsittende klær over det bestrålte området for å minimere hudirritasjon.

Stereotactic Strålebehandling

Stereotaktisk strålebehandling er en form for ekstern strålebehandling. Også kjent som stereotaktisk strålebehandling, bruker den multiple smale stråler av fokusert ioniserende stråling for å ødelegge celler i en tumor i kroppen. Stereotaktisk strålingsbehandling er spesielt effektivt i behandling av kreft i hjernen og ryggmargen, små lungekreft og tilfeller av levermetastaser. Den kan også brukes til å behandle Parkinsons sykdom, epilepsi og andre neurologiske forstyrrelser.

Typer Stereotactic Strålebehandling

Det er to typer av stereotaktisk strålebehandling. Den første er stereotactic radiosurgery, også kjent som SRS. Denne behandling er generelt fokusert på hjernen eller ryggmargen. Den andre type behandling er kjent som stereotaktisk kroppsstrålingsterapi eller SBRT, og fokuserer på resten av kroppen. Det er tre primære teknologier som brukes i stereotaktisk strålebehandling. Levere høy energi fotonet stråling ved bruk av en lineær akselerator er den vanligste metoden. Den andre metoden kalles en gamma kniv og benytter kobolt 60 som sin strålingskilde. Den tredje metode benytter stråler av ladede partikler som f.eks protoner. Behandlingen kan leveres ved hjelp av en rekke forskjellige enheter under merkenavn inkludert Cyberknife, Gamma Knife, Novalis og TomoTherapy.

Behandlingsprosessen

Stereotaktisk strålebehandling fokuserer en høy dose av stråling meget nøyaktig inne i legemet for effektivt å målrette det som ofte er meget små tumorer. Cellene innen tumoren ikke kan regenereres etter å ha blitt utsatt for stråling, mens friske celler kan. Denne form for behandling gjør det mulig for onkolog å redusere eller fjerne sykt vev fra kroppen ikke-invasiv måte. Datastyrt, tre-dimensjonal skanning og modellering av pasienten hjelpe til i å identifisere plasseringen av svulsten og rettet mot behandlingen. I noen tilfeller kan en spesialisert seler som er tilpasset pasienten brukes til å bidra til å holde kroppen helt i ro under behandlingen.

Fordeler

Den primære fordelen med stereotaktisk strålebehandling er at det tillater stråling onkolog å smertefritt å levere en høy stråledose i relativt få besøk eller noen ganger også et enkelt besøk. Dette er betydelig mindre enn tradisjonelle stråleregimer. Fordi stråleknipper er så sterkt fokusert, stereotaktisk strålingsbehandling reduserer også faren for skade på nærliggende av organer og vev. Reduksjon av antallet doser av bestråling kan også minimalisere bivirkningene.

Ulemper

Stereotaktisk strålebehandling er aktuelt bare for relativt små og veldefinerte svulster som kan avbildes ved hjelp av CT eller MR-teknologi. Denne form for behandling kan også være kontraindisert hvis tumoren er plassert i et område av kroppen, så som tarmen, som kan bli ødelagt i prosessen for behandling av tumoren.

Behandling Alternativer

Stereotaktisk strålebehandling er tilgjengelig over hele USA i medisinske fasiliteter, som ligger i store universiteter, kreft sentre og samfunnet sykehus. Ulike stereotaktisk stråling systemer gir ulike typer behandling. Hver anlegget og utstyret de gir bør vurderes basert på spesifikke behov. En stråling onkolog vil avgjøre hva løpet av behandling som er mest hensiktsmessig.

Hudbehandling etter strålebehandling

Strålebehandling er en vanlig kreftbehandling. Hud komplikasjoner er en uønsket, men likevel ofte uunngåelig bivirkning av strålebehandling. Hovedårsaken til dette er at stråling, på grunn av kraften i radiobølgene, ødelegger ikke bare ondartede celler, men tilstøtende sunn seg, også. Denne ødeleggelse av helse celler er uunngåelig, fordi de fleste radiotherapy behandlinger er generalisert, ikke fullt lokalisert bare til å ødelegge kreftcellene. Stråling kan føre til problemer for huden mens du taster inn og ut av kroppen.

Skin Komplikasjoner

Post-stråling hud komplikasjoner er delt inn i tre kategorier, ifølge American Cancer Society: umiddelbare, akutte og forsinkede reaksjoner. Disse reaksjonene kan vises dager, to til seks måneder, eller 15 år, henholdsvis, etter strålebehandling. Forsinkede reaksjoner oppstår vanligvis hos pasienter der kjemoterapi kombinert med strålebehandling.

I de fleste tilfeller, hudproblemer forårsaket av stråling inkluderer tørrhet, flassing, kløe (pruritus), blemmer, herding, mykgjørende, eller hevelse i huden.

Hudbehandling

Hud trenger å bli behandlet gjennom to anordningen etter strålebehandling. Det ene er å behandle det berørte området lokalt ved hjelp av reseptbelagte medisiner, og den andre er å ta vare på huden i henhold til legens veiledning for riktig hygiene og hudpleie. Leger kan foreskrive en antibiotika lotion eller salve for å hindre at huden blir tørr, peeling, kløe, eller som viser andre bivirkninger. Pasienter bør bare bruke en svært mild såpe fri for kjemikalier. Lotions, kremer, reseptbelagte medisiner, og noen andre produkter må brukes svært forsiktig på huden. Ved hjelp av våte pakker på nettstedet kan også bidra til å begrense hudproblemer eller lindre smerter forbundet med hudirritasjon forårsaket av strålebehandling.

Post-Radiation Care

Det er viktig ikke å utsette det bestrålte av huden til solen i minst ett år etter at strålebehandlingen er ferdig. Hvis eksponering ikke kan unngås, må du bruke en solkrem lotion eller krem ​​med solfaktor rating på minst 15 hver gang du går ut i solen. The American Cancer Society anbefaler også at pasienter ha på deg løstsittende klær. Unngå også veldig varmt eller kaldt vann; bruke lunkent vann i stedet. Unngå å skrubbe den berørte huden helt. Unngå soling, samt produkter som deodoranter, hår fjernere og barbering geleer. Til slutt, unngå alkohol og koffeinholdige drikker, som kan tørke ut huden. Drikk store mengder vann for å hjelpe næring til huden.

Strålebehandling behandlinger i Lung Cancer

Strålebehandling er en av flere lungekreft behandlingstilbud tilgjengelig i dag. Den kan brukes alene eller sammen med andre behandlingsmetoder slik som kirurgi, kjemoterapi og medikamentterapi for å hjelpe lungekreftpasienter behandle, i henhold til American Cancer Society. Strålebehandling brukes vanligvis til å behandle stadium 2 og stadium 3 lungekreft, og suksessen av stråling er avhengig av pasientens diagnose og prognose.

Slik fungerer det

Radioterapi medfører høye drevne X-stråler som brukes til å drepe kreftceller.

External Beam

Med ekstern stråle metode for stråling, er X-ray bjelker levert eksternt og rettet direkte mot en svulst.

Brachyterapi

Brachyterapi er en type radioterapi hvor radioaktivt materiale blir plassert i en tumor eller i nærheten av den ved hjelp av nåler eller kateter.

Ønskede effekter

I tillegg til å drepe kreftceller, kan stråling krympe en svulst, og bidra til å lette lungekreft symptomer som tetthet i brystet og kortpustethet.

Side Effects

Bivirkninger av stråling i lungekreftpasienter er kvalme og oppkast, tretthet og hudproblemer.

Hvordan håndtere Strålebehandling bivirkninger

Hvordan håndtere Strålebehandling bivirkninger


Strålebehandling er en vanlig behandling som bruker høye energi partikler for å redusere størrelsen av kreftceller i et bestemt område av kroppen. Strålingsterapi er ofte brukt i forbindelse med andre behandlinger, slik som kjemoterapi eller kirurgi, for å behandle den ukontrollerte vekst av ondartede celler kjent som kreft.

Bruksanvisning

Lær å håndtere bivirkninger av strålebehandling

•  Spør legen din om de vanligste bivirkningene av strålebehandling, som tretthet, hudirritasjon og feber eller frysninger.

Sjekk med legen din for å finne ut om de bivirkninger for det spesifikke området du har behandlet med strålebehandling. Husk at de vanligste områdene inkluderer hode og nakke, mage, bryst, bekken og hjernen.

Snakk med legen din eller se på nettet for kliniske studier ved National Cancer Institute (se Ressurser nedenfor). Spør du legen om forsøk med nye metoder for å levere stråling til kroppen og medisiner som beskytter friske celler i løpet av stråling prosessen.

Gjør en avtale med tannlegen din før du får din første strålebehandling mot halsen eller hoderegionen. Husk, stråling mot hodet eller nakken kan påvirke den generelle helsen til tennene. Sørg for å planlegge regelmessige oppfølgingsbesøk med tannlegen din når din strålebehandling er fullført.

Ring legen din umiddelbart hvis du opplever hevelse, oppkast, blødning eller problemer med å svelge.

Takle Vanlige bivirkninger

Plan for å ta korte naps i løpet av dagen for å håndtere tretthet.

Arbeid med legen din for å utvikle en lett trening program for å bygge opp din utholdenhet og redusere totale utmattelse.

Få sjekket for blodmangel hvis du opplever lengre perioder med tretthet. Rådfør deg med legen din om medisiner som bidrar til å bygge opp røde blodlegemer.

Hindre ytterligere hudirritasjon ved å bo ute i solen så mye som mulig og ved å unngå produkter som inneholder parfyme, fargestoffer eller alkohol.

Vurdere å endre dine spisevaner hvis du har strålebehandling mot brystet eller magen. Skjær ut krydret mat eller mat med høyt fiber.

Tips og advarsler

  • Hvis du bare er i stand til å forholde seg til et par små måltider om dagen, øker kaloritelling ved å legge smør, kondensert fløte suppe eller ost til oppskrifter. Proteinrik 'kroppsbygging' pulvere kan tilsettes, så vel.
  • Hvis du tar del i en klinisk studie, sørg for å signere en "informert samtykke" skjema. Denne formen gir deg informasjon om tester, medisiner og risiko.
  • Ikke bruk en oppvarming puten eller varm komprimere på et område behandlet med stråling uten først å få godkjenning fra legen din.
  • Stråling kan utløse psykiske bivirkninger som depresjon, angst og sinne. Dele følelsen ved å delta i Cancer Survivors Network online (se Ressurser nedenfor).

Om bivirkninger av strålebehandling

Om bivirkninger av strålebehandling


Strålebehandling er en form for kreftbehandling for å hindre videre spredning av tumorer og redusere størrelsen på inoperable tumorer. Denne behandlingen har også en rekke bivirkninger som ofte er spesifikke for de områder av behandlingen. De fleste av disse bivirkningene er midlertidig, men noen kan bli lang sikt.

Funksjon

Strålebehandling er en kreftbehandling som bruker høye doser av bestråling (røntgenstråler, elektronstråler, radioaktive isotoper) til å ødelegge kreftceller. Strålebehandling skader kromosomene i kreftceller, og dermed hindre cellene i å formere seg og spre seg. Denne behandlingen blir noen ganger brukt i tillegg til kjemoterapi for å øke effekten og kan anvendes for smertebehandling og tumor-reduksjon for de tumorer som ikke kan fjernes kirurgisk.

Type

Det er to typer av strålebehandling: brakyterapi og ekstern strålebehandling. Brachyterapi, også kalt indre strålebehandling, setter radioaktivt materiale direkte inn i eller i nærheten av tumoren. Ekstern strålebehandling, den mest vanlige strålingsterapi, bjelker stråling direkte på tumorene. Denne form for strålebehandling oppnås vanligvis i flere behandlinger.

Effekter

De vanligste bivirkningene av strålebehandling er tretthet, svakhet, redusert infeksjonsmotstand, håravfall og mørkfarging av huden rundt området for behandling. Imidlertid, avhengig av det bestemte kroppsdeler blir behandlet, har strålebehandling ulike bivirkninger.
For behandling av mage-og bekkenkreft, kan bivirkninger være kvalme, oppkast, diaré, tap av appetitt, vektøkning, tarmirritasjon, blære irritasjon, smertefull vannlating, tidlig overgangsalder, vaginal tørrhet, erektil dysfunksjon og stråling enteritt (lang sikt kvalme, oppkast og diaré).
For behandling av bryst kreft, kan bivirkninger inkluderer sår hals, problemer med å svelge, vondt å svelge, hoste og kortpustethet.
For behandling av hode og nakke kreft, kan bivirkninger inkluderer sår hals, tørr munn, håravfall og hypotyreose.
Onkolog vil ofte være i stand til å foreskrive medisiner for å hjelpe til med å håndtere disse bivirkningene.

Time Frame

Bivirkningene av strålebehandling er vanligvis forbigående og ofte opphøre etter at behandlingen er avsluttet. Dessverre, langsiktige bivirkninger forekommer ofte med behandling av mage-og bekkenkreft. Dette kan omfatte tarmobstruksjon, magekramper, diaré, hyppig vannlating, blære irritasjon, vaginal fibrose og hudforandringer rundt området for behandling.

Risikofaktorer

Noen bivirkninger er svært alvorlig og er ikke normalt med typisk strålebehandling. Sørg for å kontakte lege umiddelbart dersom du opplever noen av følgende: en temperatur på over 100 grader F, hoven tunge, blødende tannkjøtt, hoven hals, vedvarende hoste eller en hoste som produserer slim, blod i urinen, blod i avføring, og noen kvalme, oppkast, halsbrann eller diaré som varer mer enn tre dager. Hvis du ikke er i stand til å nå legen din, gå til legevakten.

Strålebehandling for ubrukelig lungekreft

Ifølge Radiological Society of North America (RSNA), lungekreft pasienter som har svulster som har spredt (spredning til andre deler av kroppen) blir ofte behandlet med strålebehandling for å angripe kreft og for å lindre symptomer. Når den brukes som en primær behandling, når kirurgi ikke er mulig, strålebehandling kan gis alene i kombinasjon med kjemoterapi.

Stråling

Når lungekreft er ubrukelige, er målet for strålebehandling å ødelegge så mange kreftceller som mulig uten å skade nærliggende friskt vev eller provosere en farlig reaksjon.

Strålingsterapi er også brukt for å behandle lungekreft som har spredd seg til hjernen eller andre områder av kroppen.

Det sier RSNA strålebehandlingen er vanligvis administreres i en rekke økter i løpet av seks uker. Konvensjonell strålebehandling tar sikte på en bjelke av røntgenstråler direkte mot tumoren.

Stereo Body Radio Therapy

Den RSNA sier en ganske ny teknikk kalt stereotactic kroppen radioterapi (SBRT) gir svært høye doser av strålebehandling til lungekreftpasienter når kirurgi ikke er mulig.

SBRT innebærer utslipp av mange, svært fokusert og potente stråling bjelker som jage lunge svulst og dens luftbevegelse. Tre til fem behandlinger er standard.

Ekstern Beam og Brakyterapi

Ekstern-stråle strålebehandling brukes vanligvis til å behandle lungekreft og andre kreftformer som har spredt seg. Den sender en stråle av stråling direkte på svulsten.

Brachyterapi bruker slanke rør for å sette radioaktive frø i den nøyaktige plasseringen av malignitet. Denne behandlingen kan være effektiv når lungekreft har spredd seg til hals som resulterer i obstruksjon. I høye doser kan det være fordelaktig for pasienter med inoperabel svulster i det sentrale området av lungene.

Metastasized Lung Cancer

The University of Maryland Medical Center (UMMC) sier strålebehandling er hoved behandling når lungekreft har metastasert til hjernen (med mindre kreften er liten nok til å bli behandlet kirurgisk).

UMMC sier kliniske studier ser på bruk av stråling til hodet som et middel for å hindre spredning av lungekreft til hjernen.

Ikke-småcellet lungekreft (NSCLC)

I noen tilfeller av ikke-småcellet lungekreft, er det umulig å kirurgisk fjerne hele svulsten. I tillegg til vanlige kjemoterapibehandlinger, kan pasienten bli gitt små doser av stråleterapi (noen ganger flere behandlinger per dag) i flere uker.

Palliativ behandling

Når en kur for lungekreft ikke er et alternativ, kan strålebehandling brukes som palliativ behandling (redusere symptomer uten eliminering kreft). Disse symptomene kan omfatte kortpustethet. Palliativ strålebehandling ofte gis i kombinasjon med kjemoterapi.

Langsiktige bivirkninger av strålebehandling

En av de store bekymringene for kreftpasienter med start strålebehandling er bekymret for at det vil føre til så mange problemer som det vil kurere, om ikke mer. Denne bekymringen er ikke ubegrunnet. Når strålingsterapi var ny, var det vanlig for pasienter for å utvikle alvorlige bivirkninger, spesielt de som blir behandlet for Hodgkins sykdom. Med dagens medisinske prosedyrer, strålebehandling skaper færre langsiktige bivirkninger, men de har fortsatt forekomme.

Betydning

Under bestrålingsterapi, blir pasientens kropp utsatt for konsentrerte stråler av stråling. Denne behandlingen er fokusert på det spesifikke område av kroppen som trenger behandling mest, mens det tidligere behandling ble utsatt for hele kroppen for noen typer kreft. Fordi stråling kan forårsake skader på friske celler rundt de berørte kreftceller det fører til langsiktige bivirkninger.

Mindre bivirkninger

Strålebehandling resulterer i irritasjon av lymfesystemet. Denne tilstand, som kalles lymfødem, resulterer i en oppbygging av fluider og hevelse i de infiserte deler av kroppen. Hvis strålingen oppstår i nærheten av visse abdominale organer, såsom blæren eller tarmen, kan disse organer bli infisert eller irritert, forårsaker vanskeligheter med vannlating eller utskillelse. Strålebehandling for prostata vanligvis resulterer i diaré, inkontinens og sporadisk rektal blødning. Disse symptomene kan vare i inntil ett år etter at behandlingen er ferdig.

Sekundære Kreft

Strålebehandling kan forårsake sekundær kreft ved å skade friske celler. Strålingsterapi alene kan forårsake sekundær cancer, eller en kombinasjon av stråling og kjemoterapi kan indusere sekundære kreftformer. Hodgkins lymfom strålebehandling, fordi det er vanligvis utføres i ung alder, har en høyere enn gjennomsnittlig sjanse for å forårsake sekundære kreftformer. Leukemi er et spesielt vanlig sekundær cancer som skyldes strålingsterapi. Sekundære kreft kan ta år å utvikle. De tidligste kreftformer vil vanligvis danne omtrent fem år etter strålebehandling, mens noen ikke vil utvikle seg i 15 år eller mer etter terapi. Ifølge American Cancer Society, men gjør de forbedrede moderne strålebehandling risikoen for å kontakte en sekundær kreft svært lav for de fleste pasienter.

Reproduktive risikoer

En kvinne som blir behandlet med strålebehandling løper risikoen av å ha hennes menstruasjonssyklus avbrytes hvis hennes bekkenet blir behandlet med strålebehandling. Den kvinnelig pasient kan også begynne å påvise tidlige tegn på overgangsalder som følge av stråling. Hvis begge eggstokkene blir utsatt for stråling behandlinger, kan dette resultere i permanent infertilitet. Menn som får strålebehandling for testikkelkreft oppleve en reduksjon i deres fruktbarhet nivået også. For menn som gjennomgår strålebehandling av prostata, er erektil dysfunksjon vanlig og varer vanligvis i opptil et år etter avsluttet behandling. Noen menn erektil dysfunksjon er en permanent bivirkning av strålebehandling.

Hypotyreose

Hypotyreose er en tilstand der en pasients skjoldbruskkjertelen produserer lave nivåer av skjoldbrusk hormon. Omtrent en tredjedel av alle pasienter som gjennomgår strålebehandling i en region som involverer nakken vil utvikle hypotyreose. Etter gjennomgått strålebehandling, bør en pasient blir regelmessig kontrollert av sin lege for denne tilstanden, fordi det ofte oppstår lenge etter strålebehandling er gjennomført og symptomene er lett å overse.

Potensial

De langsiktige effektene av strålebehandling, spesielt de av sekundær kreft, kan bli enorme. Hver pasient må avgjøre om fordelene oppveier risikoen. Diskutere med legen fordelene og risikofaktorer for strålebehandling bør hjelpe pasienten komme til sin beslutning.