Digidexo.com

Isjias nerveproblemer

Isjias navnet stammer fra isjiasnerven, som ligger langs en sti fra ryggraden, til hip-området og går ned på baksiden av hvert av bena. Isjias er et symptom på smerte som er forårsaket av en annen tilstand, og det er lokalisert langs den skiatiske nerve banen. Det første skritt i behandling av isjias er å finne årsaken til smertene. Isjias kan være forårsaket av mange ulike forhold.

Årsaker

Vanlige årsaker til isjias nerve smerte inkluderer traume, for eksempel en bilulykke, en skade eller en svulst som påvirker isjiasnerven, en spinal svulst som komprimerer nerverøttene og en lumbar herniated disk. Andre årsaker er spinal stenose, degenerative plate sykdom, spondylolistese (som resulterer fra en plate brudd forårsaker vertebra glidning) og piriformis syndrom, der piriformis muskelen klyper nerverøttene. Noen ganger kan den eksakte årsaken til isjias være vanskelig eller umulig å fastslå.

Symptomer

Symptomer på isjias kan variere fra mild til alvorlig. Du kan oppleve smerter i et område fra korsryggen ned til baken og bena. Du kan også oppleve muskelsvakhet eller nummenhet i benet. Du kan selv ha smerter i en del av beinet, med nummenhet i en annen. Du kan også ha en "pins og nåler" følelse, vanligvis i foten eller tærne. Hvis du opplever blære eller tarm inkontinens, bør du oppsøke lege umiddelbart, da du kan ha en alvorlig tilstand som kalles cauda equine syndrom.

Diagnose

Det første trinnet i å diagnostisere Isjias er å gi legen en fullstendig medisinsk historie og gjennomgår en grundig fysisk eksamen. Legen din kan be deg om å utføre enkle øvelser for å kontrollere smerte reaksjoner og reflekser, som å gå på tå hev. Hvis sciatic smerte er alvorlig og langvarig, så vel som om du har en annen medisinsk tilstand som kreft, vil legen også kjøre noen imaging tester. Mulige testene inkluderer en spinal X-ray, en MR (magnetisk resonans), og en CT scan, eller datastyrte tomografi scan.

Behandling - Ikke-kirurgisk

I mange isjias tilfeller går tilstanden over av seg selv uten å kreve noen form for behandling. Men er det noen ikke-invasive teknikker for å behandle tilstanden. Disse inkluderer reseptbelagte smertestillende medikamenter og epidural steroidinjeksjoner (kortikosteroider). Du kan også prøve massasjeterapi, akupunktur, varme og is terapi, og spinal justeringer. Legen din kan også foreslå fysioterapi.

Behandling - Kirurgisk

For alvorlige tilfeller av isjias, diskutere kirurgiske alternativer med legen din. Det kan være lurt å vurdere en lumbal laminektomi med diskectomy. Denne operasjonen er beregnet for isjias forårsaket av en herniated disk. Kirurgen vil fjerne den delen av disken som er komprimere isjiasnerven.