Digidexo.com

Hvordan tolke en positiv ANA Titer

Hvordan tolke en positiv ANA Titer


En lege vil bestille en antinukleære antistoff (ANA) titer for å sjekke for autoimmune sykdommer. Disse er sykdommer i hvilke immunsystemet i kroppen begynner å angripe friske celler i verten. Den vanligste autoimmun sykdom som ANA-titere test for er systemisk lupus erythematosus (SLE). Denne sykdom er karakterisert ved artritt, utslett og en nedgang i antall blodplater i blodet. ANA titer kan tyde på andre sykdommer i tillegg, avhengig av hvordan antistoffer vises under mikroskopet.

Hvordan tolke en positiv ANA Titer

Kontroller for å se om de titre er økt, for eksempel 1: 320. Dette indikerer at det er antistoffer er til stede og at testen er positiv. Hvis tallet er lavt, så testen er negativ, og det er mindre sannsynlig at en autoimmun sykdom er til stede.

Kontroller for å se om mønsteret forbundet med titer er homogen (diffust). Dette mønsteret kan indikere en diagnose av systemisk lupus erythematosus eller blandet bindevevssykdom.

Kontroller for å se om mønsteret rapportert er flekkete. Dette mønsteret er forbundet med SLE, Sjøgrens syndrom, sklerodermi, polymyositt, revmatoid artritt, og blandet bindevevssykdom.

Sjekk om det rapporterte mønsteret er nukleolært. Dette er forbundet med sclerodema og polymysitis.

Sjekk om den tilknyttede mønsteret er cent (perifert). Dette mønsteret kan tyde sklerodermi eller CREST som står for calcinosis, Raynauds syndrom, esophogeal dysmotility, sklerodaktyli, og telangiectasia.