Digidexo.com

Fibrosing Pannikulitt

Fibrosing Pannikulitt


Pannikulitt er en av en gruppe av medisinske tilstander karakterisert ved inflammasjon av fettvevet under huden. Fibroserende refererer til overdreven dannelse fibrøst vev som et resultat av betennelse. Tilstanden vises i både mennesker og dyr.

Årsaker

De mest typiske årsaker til pannikulitt er kalde og traumer. Systemiske årsaker er typisk lupus, pankreatitt og sklerodermi, den bindevevssykdommer.

Symptomer

Klumper eller knuter, vises under huden. Disse er øm å ta på. Blemmer på huden er også karakteristisk for tilstanden. Disse er vanligvis funnet på hender og føtter. Vekttap, feber og ekstrem tretthet kan følge disse symptomene hvis årsaken er systemisk.

Diagnose

En lege kan vanligvis foreta en diagnose rett og slett fra det visuelle bevis. De vil som regel bekrefte dette ved å ta en excisional biopsi.

Behandling

Det er ingen enkel behandling for fibrosing pannikulitt, som dens årsaker er mangfoldig. Blant de vanlige medisiner som tilbys er ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner og kortikosteroider. I alvorlige tilfeller er immunsuppressive midler og kirurgi benyttes.

Pfeifer-Weber-Christian sykdom

Dette er en sjelden form for pannikulitt preget av tilbakevendende betennelse i subkutane fettvevet der klumper eller knuter er smertefulle. Denne tilstanden, som kalles Pfeifer-Weber-Christian sykdom, antas å stamme i autoimmune systemet, men lite er ennå ikke kjent om det.