Digidexo.com

Forskjellen mellom Dry Mouth & Tørst

Mens du kan ha en tørr munn som et resultat av tørste, er det også en tilstand som kalles tørr munn eller xerostomia, noe som er en mangel på spytt i munnen. Xerostomia kan føre til alvorlige helseproblemer.

Symptomer

Hvis munnen din er alltid, vedvarende tørr, uansett hvor mye du drikker, bør du gå til lege. Selv om det kan være vanskelig å si i starten, hvis den varer i lang tid, kan det være alvorlige.

Årsaker

Det finnes en rekke ting som kan forårsake xerostomia. Flere hundre medisiner og noen typer kreftbehandling kan skade spyttkjertlene og forårsake tørr munn. I tillegg kan noen autoimmune sykdommer (slik som Sjøgrens syndrom) også forårsake xerostomia. Dessuten kan nerveskader på hodet eller nakken føre denne tilstanden.

Risiko

I tillegg til å være ubehagelig og forårsaker problemer med spising og tale, kan xerostomia forårsake alvorlige problemer med tannhelsen. Personer med tørr munn ofte lider en dramatisk økning i antall hull i tennene.

Palliativ behandling

Enkelte typer behandling kan forbedre tilstanden, men ikke herde den. Personer med xerostomia kan drikke kunstig spytt eller rent vann regelmessig, eller tilberede mat på måter som gjør det lettere å spise (myk eller fuktig mat er enklere).

Long Term Treatment

Dessverre er noen tilfeller av xerostomia forårsaket av permanent skade på spyttkjertlene og kan ikke fikses. Hvis tørr munn forårsaket av medikamenter, men den kan bli behandlet ved å finne årsaken og stoppe den.