Digidexo.com

Dull Venstre-Side Abdominal Pain & Pankreatitt Symptomer

Pankreatitt, enten akutt eller kronisk, er en betennelse i bukspyttkjertelen. Begge typer er alvorlige forhold som krever legehjelp.

Årsaker

Åtti prosent av tilfellene av akutt pankreatitt er på grunn av overdreven alkoholbruk eller gallestein. Andre mulige faktorer inkluderer infeksjon, visse legemidler, kjemoterapi eller skade på magen.

Akutt pankreatitt

Akutt pankreatitt vanligvis forårsaker plutselig sterke smerter, starter rundt navlen og stråler til ryggen, forverret av bevegelse. Andre symptomer inkluderer øvre abdominal hevelse, brennende smerte, kvalme, oppkast, gass, feber, svette og muskelsmerter.

Kronisk pankreatitt

Symptomer på kronisk pankreatitt er lik de for den akutte formen, bortsett fra at den er kronisk smerte i stedet for plutselig. I den kroniske formen, har betennelse forårsaket irreversible endringer i galleblæren. Gjentatte episoder av galleblæren infeksjon eller gallestein er ofte involvert.

Effekter

Pankreatitt ofte fører til diabetes og fordøyelsesvansker. I noen tilfeller kan det føre til kreft i bukspyttkjertelen.

Behandling

Behandling for pankreatitt kan innebære en IV for å erstatte kroppsvæsker og næringsstoffer, til en nesesonde trekke ut mage juice, antibiotika (hvis infeksjon er til stede) og unngåelse av all mat og drikke slik at bukspyttkjertelen kan begynne å gro.