Digidexo.com

Serotonin nivåer i næringsmidler

Serotonin nivåer i næringsmidler


Serotonin refererer til en nevrotransmitter, eller en type kjemikalie som hjelper overføre nerveimpulser, som er funnet i din hjerne, blodplater og tarmslimhinnen. Serotonin i hjernen kan påvirke humøret nivåer. Selv om noen matvarer, for eksempel karbohydrater, bidra til å øke serotoninnivået i kroppen din, er det vanskelig å manipulere humøret gjennom kostholdet ditt.

Karbohydrater og Serotonin

Når du spiser karbohydrater, som pasta, produserer kroppen insulin, et hormon som gjør det lettere for visse aminosyrer, spesielt tryptofan, for å nå hjernen. Tryptofan øker kroppens produksjon av serotonin. Enkle karbohydrater, for eksempel frukt og godteri, generelt øke serotoninnivået mer dramatisk enn komplekse karbohydrater som ris og poteter.

Betraktninger

Folk reagerer ulikt på endringer i serotoninnivået. For eksempel kan spise et karbohydratrikt måltid føre til at noen mennesker til å føle at de er i bedre humør, mens andre kan oppleve søvnighet. I tillegg serotonin endringer fra mat slites av raskt, særlig serotonin endringer fra enkle karbohydrater. Endelig forskerne er ikke helt sikker på hvordan serotonin og andre kjemikalier arbeide; for eksempel, mange proteinrike matvarer, for eksempel kalkun, inneholder tryptofan, men disse matvarene ikke øker serotonin. I stedet øker protein tyrosin, en aminosyre som øker energinivåer.

Praktiske råd

Hvis karbohydrater tendens til å gjøre deg avslappet eller trøtt, konsentrere karbohydrat forbruk i ditt kveldsmåltid og unngå mat med raffinert sukker, for eksempel kake og godteri. Spise proteinrik mat eller komplekse karbohydrater, som for eksempel nøtter eller magert kjøtt, til frokost og lunsj kan øke energinivået utover dagen og redusere tretthet.

Andre måter å heve Serotonin

Selektive serotonin reopptakshemmere eller SSRI, en populær type antidepressive medikament, heve serotoninnivået ved å blokkere re-absorpsjon av serotonin i hjernen. Imidlertid kan disse stoffene også føre til redusert seksuell lyst, kvalme, tretthet og andre bivirkninger. Eksponering for sterkt lys, mosjon og selvskapte endringer i tanke eller humør kan også endre serotoninnivået.