Digidexo.com

Kolektomi Operative prosedyrer

Kolektomi Operative prosedyrer

Tilnærminger

Kolektomi er fjerning av hele eller en del av tykktarmen, tykktarmen, vanligvis på grunn av kreft. Den type kolektomi avhenger av plasseringen av kreft (eller annen unormal tilstand) og om kreft har metastasert (spre). Andre sykdommer som kan skade kolon inkluderer Hirschprung sykdom, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt og en medfødt lidelse, familiær adenomatøs polypose. "Brunner & Suddarth sin Textbook of Medical-Surgical Nursing" skisserer ulike prosedyrer.

Kirurgen kan bruke en konvensjonell åpen kirurgisk tilnærming med et stort snitt i buken. I en nyere mikrokirurgisk prosedyre, gjør kirurgen fire eller fem små snitt i bukveggen for å sette inn instrumenter, et omfang med et kamera for visning, og pumpet luft å flytte bukveggen opp fra operasjonsstedet.

Prosedyrer

Etter at kirurgen fjerner en del av tykktarmen, og til den gjenværende tarmen sys (sydd) sammen igjen. Dette er mulig dersom en svulst er liten og har ikke spredd, og hvis et lite område av tarmen er fjernet. Tykktarmen er som en lang tube, så kirurgen trenger å koble de kuttet endene. Denne fremgangsmåten gjør at personen til å ha normal avføring. Imidlertid, noen ganger for mye colon er fjernet, endene er for langt fra hverandre eller endetarmen er fjernet. I dette tilfellet er den proksimale (øvre) åpne ende bringes til overflaten av huden, noe som skaper en stomi (nytt åpningen), slik at fekaliene kan utvises i en pose. Denne prosedyren er en kolostomi.

Kolostomi / Ileostomy

Den type kolostomi avhenger av området av tarmen fjernes. Ettersom avføringen kommer inn i colon fra tynntarmen, er det meget væske, og væske reabsorberes når den beveger seg langs den tykktarmen, slik at krakken er mer væske i colostomies i stigende eller tverrgående kolon enn i nedstigende tykktarm. Endetarmen kan stå på plass selv om det er nonfunctioning. Dette kalles en Hartmann pung. I noen tilfeller er en kolostomi midlertidig og kirurgen kobler kolon senere, etter strålebehandling eller helbredelse. I dette tilfellet, kan kirurgen lage et dobbeltløpet kolostomi med stomi opprettet fra begge kuttet endene. Dette holder begge sider åpen og tillater for senere reparasjon.

Hvis hele tykktarmen må fjernes, så kirurgen skaper en ileostomi (tilsvarende en kolostomi) fra en sløyfe av ileum (del av tynntarmen). Ileostomien kan ha en stoma med kontinuerlig drenering av flytende avføring, eller kirurgen kan lage en pose fra løkker av tynntarmen med en ventil på huden, slik at posen kan tømmes periodisk.