Digidexo.com

Hva er den mest effektive våpen mot tyfoidfeber?

Tyfoidfeber er en sykdom som spres ved bakterier i forurenset mat og vann. Det kan også spres fra person til person. Symptomene inkluderer feber, magesmerter og fordøyelsesproblemer. Tyfoidfeber er lett kureres med riktig medisinering. Ifølge Centers for Disease Control, 21,5 millioner tilfeller av sykdommen vises på verdensbasis årlig. USA ser 400 tilfeller hvert år, med 75 prosent av dem kontrakt i utlandet.

Medisinering

Ifølge Mayo Clinic, er den eneste effektive måten å behandle tyfoidfeber er med antibiotika. Selv om antibiotika er lett tilgjengelig i industrialiserte nasjoner, folk i utviklingsland der tyfoidfeber er mest vanlig ikke har enkel tilgang til disse stoffene. Den mest effektive våpen mot tyfoid er antibiotikumet ciprofloxacin.

Problemer

Ciprofloxacin, som ikke tolerert av gravide kvinner, barn og andre sensitive personer, har bivirkninger som kvalme og influensalignende symptomer. For folk som ikke kan ta ciprofloksacin, er ceftriakson injeksjoner brukes.

Bakteriene som forårsaker tyfoidfeber er flinke til å utvikle resistens. Siste våpen mot sykdommen, for eksempel kloramfenikol, trimetoprim-sulfametoksazol og ampicillin, brukes ikke lenger fordi bakteriene har blitt resistente mot dem alle.

Selvhjelp

Mens du venter på antibiotika for å sparke i, kan du ta skritt for å håndtere tyfoidfeber symptomer. Feberen og diaré assosiert med sykdommen kan føre til dehydrering, så drikk rikelig med væske. Hvis du ikke klarer å holde væsker ned, må du få dem intravenøst. Du vil også være å miste viktige næringsstoffer mens du er syk, så spiser høy-kalori måltider hvis mulig.

Forebygging

Få vaksinert før du besøker et land der tyfoidfeber er utbredt. Vaksinen, men vil ikke gi 100 prosent beskyttelse, så lær deg hvordan du kan unngå å pådra seg sykdom. Pass på at maten du spiser og vannet du drikker er ikke forurenset. Bare drikke vann hvis du er helt sikker på at det er trygt, som flaskevann eller vann som er kokt. Unngå kald mat og ikke spise rå frukt og grønnsaker, som de kunne ha blitt vasket med forurenset vann. Unngå mat fra gaten handlekurver og spiser bare mat som serveres varm.