Digidexo.com

Cetuximab bivirkninger

The American Cancer Society rapporterer at hvert år mer enn 140.000 mennesker får en diagnose av tykktarmen eller endetarmskreft i USA. Når legene oppdage tykktarmskreft i tidlige stadier, en rekke behandlinger er tilgjengelige for å kjempe mot sykdommen. Blant disse mulige behandlinger er intravenøs kjemoterapi narkotika, inkludert cetuximab eller Erbitux. Til tross for dets effektivitet, er cetuximab ikke for alle som det presenterer flere risikoer for bivirkninger og komplikasjoner hos noen pasienter.

Vanlige bivirkninger

Omtrent 89 prosent av cetuximab brukere rapporterer trøtthet og utslett, noe som gjør disse de vanligste bivirkningene av stoffet. Generalisert kroppen smerte og smerte begrenset til magen er også vanlig, forekommer i minst 51 prosent av brukerne. En annen 40 prosent til 50 prosent av cetuximab brukere opplever tørr hud, kløe, kortpustethet og forstoppelse.

Andre bivirkninger

Cetuximab har også potensial til å forårsake en rekke andre plagsomme eller irriterende, men ikke farlig, bivirkninger. Noen pasienter opplever gastrointestinale bivirkninger fra stoffet, som kvalme, tørr munn, irritasjon av mageslimhinnen og oppkast. Nevrologiske effekter som søvnløshet, forvirring, angst eller depresjon er også mulig mens du tar cetuximab. Andre bivirkninger av stoffet omfatter tynning av negler, feber, frysninger, hodepine, skjelettsmerter og hoste.

Sensitivitetsreaksjoner

I noen tilfeller, bruk av cetuximab infusjoner resulterer i en plutselig reaksjon på grunn av følsomhet eller allergi mot medisiner. Dette skjer i løpet av ca. 2 prosent til 5 prosent av pasienter som mottar intravenøse doser av medikamentet, normalt under den første behandling. Til tider, disse reaksjonene forårsaker kun mindre bivirkninger, for eksempel heshet eller en high-pitched knirker under innånding. I andre pasienter, reaksjonene er mer alvorlige, forårsaker en manglende evne til å puste, og et farlig fall i blodtrykket. Sjelden, reaksjonen fører til tap av bevissthet, hjerteinfarkt eller hjertestans. Cetuximab reaksjoner er dødelig i ett av 1000 tilfeller.

Risiko

I tillegg til mindre bivirkninger og risiko for sensitivitetsreaksjoner, cetuximab har potensiale til å forårsake alvorlige medisinske komplikasjoner. Bruk av cetuximab fører til en nedgang i kaliumnivået i blodet. Over tid kan dette føre til en tilstand som kalles hypokalemi, som kan skade eller forstyrre hjertet og blodomløpet. Hos noen pasienter, cetuximab forårsaker alvorlige hudinfeksjoner på injeksjonsstedet, slik som cellulitt og hud abscesser. Plutselig død forekommer i ca 2 prosent av cetuximab brukere, vanligvis 27-43 dager etter siste dose av stoffet.

Betraktninger

Cetuximab har potensiale til å forårsake aborter og fosterdød og unngås under svangerskapet. I tillegg, blir stoffet vanligvis ikke brukes i barn på grunn av dens mulige bivirkninger. Hvis du noen gang har hatt en allergisk reaksjon på en medisin som inneholdt mus protein, vil legen din sannsynligvis velge en annen kjemoterapi medikament for deg på grunn av risikoen for et sensitivitetsreaksjon. I tillegg kan cetuximab ikke være trygt for deg å ta hvis du har hjertesvikt, arytmi, lungesykdom eller koronararteriene.