Digidexo.com

Om Canker sår

Om Canker sår


Canker sår, også kjent som aphthous magesår, er små smertefulle sår inne i munnen. De finnes oftest på slimhinnen i lepper og kinn, men kan også forekomme på tannkjøttet og tungen. De kan ha flere årsaker, men strekker seg ikke ut til å være involvert. Canker sår er svært vanlig; én av fem mennesker er berørt til enhver tid.

Identifikasjon

Canker sår vises som grunt hvite eller gule forsenkninger omgitt av en rød kant. I motsetning til forkjølelsessår, vises de ikke på leppene og er ikke smittsom. Noen mennesker merker en kriblende følelse for en dag eller to før en ny sår blir synlig.

Risikofaktorer

Hvorfor canker sår oppstå i noen folk, men ikke i andre, er ikke godt forstått, men det er noen kjente risikofaktorer for utvikling av sår. Disse inkluderer en familiehistorie med hyppige canker sår, røyking, iført proteser, auto-immune sykdommer som lupus, en historie med matallergier, og ernæringsmessige mangler. Noen studier har funnet at tannkrem som inneholder sodium lauryl sulfate kan bidra til canker sår.

Type

Leger og tannleger anerkjenner tre typer canker sår - minor, major, og herpetiforme. Mindre canker sår er langt den vanligste og består av en liten, smertefull oval sår som helbreder uten arrdannelse i noen uker eller mindre. Store canker sår har den samme generelle utseende, men er mye større, har en uregelmessig grensen og ofte forlate betydelig arrdannelse når de leges. De noen ganger vare i måneder eller år. Herpetiforme canker sår er så kalt fordi de ligner forkjølelsessår, som er forårsaket av herpes simplex virus. Men herpetiforme canker sår er ikke smittsom og deres sak er ukjent.

Time Frame

Canker sår kan forekomme i mennesker i alle aldre, men de er mest vanlig hos personer mellom 10 og 30 år gammel. Det første utbruddet oppstår vanligvis i ungdomsårene, og utbrudd bli sjeldnere med aldring. Frekvensen som canker sår oppstår varierer sterkt, fra en eller to ganger i året for å nesten kontinuerlig utbrudd.

Betydning

Typiske canker sår er en plage; de ikke indikere en underliggende helsetilstand. Imidlertid kan hyppige, alvorlige utbrudd av canker sår være det første tegnet på en auto-immun sykdom som Crohns sykdom eller lupus. Tilbakevendende canker sår kan også være forårsaket av HIV-infeksjon, vitaminmangel eller allergi.