Digidexo.com

Hvordan virker urinsyre påvirke kroppen?

Hvordan virker urinsyre påvirke kroppen?

Urinsyre er et biprodukt av normale kroppsfunksjoner

Urinsyre forekommer naturlig i menneskekroppen som et resultat av metabolisme av purin. Purine er en muskel protein som kommer inn i kroppen enten gjennom inntak (ca 30 prosent) eller fra nedbrytning av kroppens egne celler under cellefornyelsen (ca 70 prosent). Normal blod serum urinsyre er 2,4 til 6,0 mg / dl for kvinner og 3,4 til 7,0 mg / dl for menn.

Mennesker kan ikke forbrenne urinsyre, så det er utskilt

Mennesker mangler enzymet (uricase) som bryter ned urinsyre. Så urinsyre skilles ut gjennom nyrene og tarmene. Under normale omstendigheter om lag 70 prosent av urinsyre skilles ut i urinen, med tarmen passerer de resterende 30 prosent. Imidlertid, når nyrefunksjonen er utilstrekkelig, blir en større andel utskilles via tarmen. Urinsyre er relativt uløselig. Så, når konsentrasjonen overstiger det normale, kan det utkrystallisere i leddene, urinveiene eller under huden.

Høy urinsyre er assosiert med nyreproblemer

Nyresvikt er assosiert med høye urinsyrenivåer, og urinsyrekrystaller kan akkumuleres i nyrene, som nyrestein, eller i blæren. Men nyreproblemer kan ikke antas å være forårsaket av høy urinsyre. Snarere kan høye urinsyrenivåer være et resultat av nedsatt nyrefunksjon.

Høy urinsyre assosiert med gikt

I gikt, urinsyrekrystaller innskudd på brusk, sener og vev rundt leddene. Symptomer inkluderer hurtig innsettende alvorlige, brennende smerte; hevelse, rødhet, varme og ekstrem hud ømhet. Stortåen er den vanligste plasseringen for giktisk flair ups, men ankelen, håndledd, kne og albue involvering er også rapportert, men mindre vanlig. Menn har en tendens til å ha høyere urinsyre enn kvinner. Så det er ikke overraskende at menn får gikt oftere enn kvinner. Imidlertid kan gikt forekomme uten høye urinsyrenivåer, og høy urinsyre ikke alltid føre til urinsyregikt. Så kan andre årsaker til gikt ikke være utelukke. For eksempel er arvelighet antatt å være en predisponerende faktor for gikt.

Kosthold, helse og arvelighet påvirke urinsyre og gikt

En diett høy i fett og muskel protein som rødt kjøtt, fjærkre, fisk og annen sjømat, er assosiert med høye urinsyrenivåer og også med gikt. Selv om årsakssammenheng ikke er godt etablert, alkoholforbruk, forbruk av høy fruktose mais sirup, fedme, sult, overdreven trening og søvnapné er også korrelert med gikt. Den vanlige metabolske fenomen blant disse er at de alle på en eller annen måte føre til at kroppen for å forbrenne det egne vev, og dermed frigjøre purin inn i blodstrømmen. Gikt synes å forekomme oftere innenfor visse rasegrupper, Stillehavsøyene og afro-amerikanere, for eksempel. Alder og kjønn også ser ut til å gjøre en forskjell, med gikt som rammer menn alder 50 til 60 oftest.

Fortsetter Forskning hjelper oss å forstå effekter urinsyre

Forskere har funnet statistiske sammenhenger mellom høye urinsyreverdier og høyt blodtrykk, diabetes og demens. Dette betyr ikke nødvendigvis at høy urinsyre forårsaker disse problemene, bare at en noen fysiske faktorer kan være felles for dem alle. Med denne kunnskapen urinsyre blir en stadig viktigere markør for andre medisinske tilstander.