Digidexo.com

Tegn og symptomer på alkoholholdige leversvikt

Tegn og symptomer på alkoholholdige leversvikt


Leveren er et viktig organ som behandler giftstoffer og bryter ned kroppens fett, karbohydrater og proteiner. Kronisk misbruk av alkohol kan føre til leverskader, fordi overforbruk av alkohol kan legge for mye belastning på leveren. Når leveren blir alvorlig skadet, svikter hele organet. Denne tilstanden kan utvikle seg raskt i løpet av få dager eller uker (kjent som akutt leversvikt) eller gradvis over måneder eller år (kronisk leversvikt). Det finnes en rekke symptomer som signal akutt eller kronisk leversvikt fra alkoholmisbruk.

Gulsott

En av de avslørende tegn på leverfunksjonsfeil er gulsott, som ofte indikert av gulfarging av hud og det hvite i øynene. Gulsott oppstår fordi skadet leveren ikke lenger kan bryte ned de røde blodceller og prosess bilirubin til å bli utskilt. Misfarging av huden og det hvite i øynene er forårsaket av overdreven bilirubin i blodet.

Mottakelighet for blåmerker og blødninger

En skadet leveren kan ikke riktig syntetisere proteiner trengs for å hjelpe blodpropp, slik at personen til å knuse og blør lett. Mindre tilfeller av blødning, slik som et lite kutt eller skrape, kan ikke stoppe på egenhånd.

Forvirring, desorientering (hepatisk encefalopati)

På grunn av den skadede leverens manglende evne til å filtrere giftstoffer i blod, kan giftstoffer akkumuleres og forårsaker hepatisk encefalopati, noe som resulterer i desorientering. Hvis behandlet, disse symptomene er vanligvis reversible. Hvis ikke behandles, kan imidlertid føre til problemer i koma og til slutt død.

Væske i bukhulen (ascites)

Væske kan lekke fra skadet leveren og bygge opp i bukhulen, forårsaker den til å svelle. En person som lider av denne lidelsen har typisk en hoven mage, forårsaker et tap av appetitt, og noen ganger pustevansker på grunn av trykket av den oppblåste bukhulen mot lungene.

Forstørret milt

Leversvikt kan også resultere i en forstørret milt. Milten er nødvendig for å beskytte kroppen mot infeksjon.

Nyresvikt

Nyrene fjerne avfallsprodukter fra kroppen, og regulere salt, vann og elektrolytter i kroppen.

Andre vanlige symptomer

Tretthet, kvalme, svakhet og generell sviktende helse er også vanlige symptomer på leversvikt. Andre komplikasjoner som kan oppstå er leverkreft og blødningen av vener i spiserøret. En person som opplever akutt leversvikt kan gå fra å være "helt frisk" til nær døden i løpet av få dager. Kronisk leversvikt er vanligvis mer gradvis, hvor en persons helse forringes over en lengre tidsperiode inntil en stor nedfall av helse oppstår, som fører til sykehusinnleggelse.