Digidexo.com

Botemidler for kronisk halitosis

Halitosis er den medisinske betegnelsen på dårlig ånde. Når det blir vedvarende og vanskelig å bli kvitt, er det kjent som kronisk halitosis. Behandling av kronisk halitose er det samme som å behandle et vanlig tilfelle av dårlig ånde, men de metoder som benyttes er vanligvis gjort med mer frekvens og større intensitet. Behandlingen spenner fra enkle hygiene til forebyggende tiltak. Dersom dårlig ånde er forårsaket av en underliggende sykdom, behandling som er det første trinnet.

Årsaker

Årsakene til halitosis er utallige. Den vanligste årsaken er dårlig hygiene, noe som kan føre til en rekke dentale problemer slik som gingivitt og periodontal sykdom, som i sin tur fører til dårlig ånde. Andre ganger den skyldige er matrester fast mellom tennene, eller matvarer som har en spesielt stikkende lukt, som for eksempel hvitløk og løk. Tørr munn forårsaket av tobakksbruk og sover med munnen åpen kan føre til halitosis også. Halitose som følge av en hvilken som helst av disse kan typisk herdes gjennom riktig hygiene.

Ofte kilden til halitosis er en underliggende tilstand som for bihulebetennelse, lungebetennelse, sure oppstøt og nyre infeksjoner. Mens riktig hygiene og over-the-counter pust mints kan gi midlertidig lindring, alvorlig halitosis som følge av annen sykdom eller en infeksjon krever behandling av nevnte tilstand først, vil tøffe grunnleggende forebyggende tiltak som regelmessig bruk av tanntråd og pusse tennene hjelpe.

Hygiene og forebygging

Den enkleste måten å kurere kronisk halitosis er gjennom ansettelse av god hygiene. Tannpuss og tanntråd etter hvert måltid er den foretrukne og faktisk den mest effektive metoden for herding kronisk halitosis, spesielt når den skyldige er matrester og bakterier. Tanntråd hjelper løsne partikler fra mellom tennene mens børsting bidrar til å fjerne plakk og gir umiddelbar friskhet og lettelse. I tillegg, så mye av bakterier som forårsaker dårlig ånde bor i baksiden av munnen, børsting tungen så langt tilbake som din brekningsrefleksen vil tillate vil bidra til å rydde bort de uakseptable bakterier.

Forbruker tilstrekkelige mengder vann eller tygging sukkerfri tyggegummi vil bidra til å stimulere produksjonen av spytt og dermed hindre tørr munn. Det anbefales å unngå brus og alkohol.

De med proteser bør la dem suge i et desinfeksjonsmiddel mens du sover, og de som bærer tannregulering bør være sikker på å rydde grundig mellom hver brakett for å hindre at mat og andre partikler fra å samle og forårsaker halitosis. Planlegge regelmessige tannlegebesøk er avgjørende, så tannlegen kan finne den eksakte årsaken til halitosis bare fra lukten. I tillegg hjelper vanlig tannrengjøring holde tennene sunn og dermed hindrer tilstander som tannkjøttsykdom oppstår.

Andre metoder

Mens riktig hygiene og behandling av den underliggende årsaken (hvis noen) er de mest effektive måtene å kurere kronisk halitosis, andre, mer midlertidige metoder for lindring eksisterer. Sukkerfrie gummier, flavored pust oppfrisker i enten en spray eller flytende form (f.eks Binaca), og mints som Tic-Tacs kan gi umiddelbar, kortvarig lindring.

For en mer naturlig metode, kan tygge på et stykke fersk persille, en kvist av mynte eller peppermynte blader bidra til å gi midlertidig lindring.

Hvis dårlig ånde ikke rydde opp med de nevnte metoder, bør en lege konsulteres, som årsak kan være en mer alvorlig underliggende tilstand.