Digidexo.com

Hva gjør PSA tallene betyr?

Prostata spesifikt antigen produseres i små mengder av celler i prostata. Dette antigen, kjent som PSA, er ofte overvåket av urologer å screene for ledetråder om prostata helse.

Nanogram

PSA-nivåene blir tellet ved nanogram per milliliter antigen av blod, som er forkortet som ng / ml. En nanogram er en milliarddels gram, og en milliliter er 1-1 tusendels liter.

Range

Den normale utvalget av PSA vil variere fra lege til lege, laboratorium til laboratorium og person til person. Generelt sagt, er 1 til 4 ng / ml betraktet som en normalområdet.

Age

De fleste menn vil oppleve høyere PSA nivåer som de alder på grunn av en forstørring av prostata. Legen din vil trolig ta din alder i betraktning når du leser dine PSA nivåer.

Høy

Høye PSA teller vanligvis indikerer en forstørret prostata, som kan oppstå med prostatitt eller godartet prostata hypertrofi (BPH). Bare 25 prosent av menn med høy PSA teller vil bli diagnostisert med prostatakreft.

Lav

Selv om et lavt antall PSA foretrekkes, falske lows er mulig. Hvis du er overvektig eller hvis du tar spesifikke medisiner som demper produksjonen PSA, kan det hende at PSA nivåer ikke lese ordentlig.

Kreft

Selv om en forhøyet PSA teller ikke alltid bety kreft, 75 prosent av dem diagnostisert med prostatakreft vil ha forhøyede PSA-teller.