Digidexo.com

Forhøyet DHEAS Levels

Dehydroepiandrosteronsulfat (DHEAS) er et kjønnshormon utskilles primært av binyrebarken, den ytre delen av binyrene som ligger på toppen av nyrene. Hormonet produseres i menn og, i mindre grad, kvinner. Hos menn bistår DHEAS utvikling av mannlige sekundære kjønnskarakteristika i puberteten og kan metaboliseres til testosteron og androstendion. Hos kvinner, kan den endres til østrogen. Når binyrene ikke fungerer som de skal, kan en overdoser bli produsert, noe som fører til problemer.

Hvorfor vil du bli testet?

DHEAS nivå er nyttig som en markør for funksjonen av binyrene. Adrenal svulster, kreft og utvidelse av binyrene kan alle føre til overproduksjon av DHEAS. Mens DHEAS nivåer ikke blir rutinemessig målt, symptomer at nivået kan være overdreven kan overtale en lege for å bestille testen. Hos kvinner kan overproduksjon av DHEAS føre menstruasjon å stoppe og føre til utvikling av mannlige egenskaper - overdreven ansikts-eller kroppshår, mannlig mønster skallethet, muscularity eller en dyp stemme. I løpet av barndommen, kan overdreven DHEAS utløse tidlig pubertet hos gutter og tvetydige genitalia og unormale menstruasjonen hos jenter.

Hvordan er testen gjort?

Den DHEAS testen er en blodprøve. For voksne er en nål settes inn i en blodåre til å trekke en blodprøve. For små barn, kan det hende at blodprøven tas fra en finger-stick i stedet.

Mulige skyldige i Forhøyet DHEAS

Høye DHEAS nivåer er ofte knyttet til Cushings syndrom, en tilstand som oftest forårsaket av langvarig bruk av orale steroider. Dessuten forårsaker karakteristiske fysiske tegn som for eksempel en avrundet ansikt og en fettsyre klump mellom skuldrene, kan Cushings syndrom føre til bentap, høyt blodtrykk og diabetes. Forhøyet DHEAS er også knyttet til polycystisk ovariesyndrom. Adrenal svulster føre til at kjertelen ikke fungerer, fører til forhøyede DHEAS nivåer.

Hvordan er forhøyet DHEAS behandlet?

Leger søke å diagnostisere og behandle årsaken. Det kan være alt fra medisiner som balanserer androgen nivåer eller induserer eggløsning til kirurgi for å fjerne en adrenal tumor

Har alle mennesker har symptomer?

Ikke alle vil vise symptomer på forhøyede DHEAS. Fordi menn allerede har maskuline egenskaper, kan det være vanskelig å fastslå de kanskje trenger testing. Kvinner i enkelte etniske grupper kan ha forhøyet testosteron og DHEAS og viser ingen åpenbare symptomer. Også omfanget av mulige symptomer, og alvorlighetsgraden av hver, er unik for hver person med forhøyede DHEAS.