Digidexo.com

Hvilke typer matvarer inneholder lipider?

Lipider er et annet begrep som brukes for fett. Det er to generelle typer av lipider: komplekse lipider, inkludert fett, oljer og voks, og enkle lipider, slik som kolesterol. Fett er avgjørende for livet; de gir oss energi, hjelpe oss å holde på varmen, og er avgjørende for produksjonen av hormoner.

Trans-fett

Matvarer som inneholder trans-fett er margarin, hydrogenerte oljer og forkorting; de fleste butikk-kjøpte eller kommersielt bakevarer er også høy i trans-fett.

Mettet fett

Mettet fett er ofte funnet i kjøtt som pølse, biff, bacon, lam, svin, kylling hud, pølser, kjøttpålegg og smult, samt meieriprodukter som sjokolade, kremost, rømme, iskrem, smør, ost, helmelk yoghurt og melk.

Enumettet fett

Disse fettsyrene finnes i raps, oliven og peanøttolje, samt oliven, avokado, peanøtter, mandler, pistasjenøtter, pekannøtter, macadamia nøtter og cashewnøtter.

Flerumettet fett

Denne spesielle type fett som finnes i mange oljer, som vanligvis maisolje, safflorolje, solsikkeolje, soyabønneolje, sesamolje og bomullsfrøolje. Det er også funnet i soya nøtter, pinjekjerner og valnøtter, samt gresskar og solsikkefrø.

Omega-3 fettsyrer

Omega 3 fettsyrer er ofte funnet i sjøen matvarer, for eksempel laks, ørret, tunfisk, kveite, flyndre, såle, sild og sardiner samt lin-frø olje, valnøtter og soyabønner.

Kolesterol

Ingen plantebaserte matvarer inneholder kolesterol, men alle animalske matvarer inneholder kolesterol, slik som eggeplommer og innmat.