Digidexo.com

Hva slags mat er dårlig for gikt?

Urinsyregikt er en type leddgikt som vanligvis påvirker mindre ledd som fingre, tær, håndledd og ankler og oppstår plutselig. Smerter i leddene er ledsaget av rødhet, hevelse og ømhet ved berøring. Det er ikke uvanlig for folk å kjøre en feber når de har en gikt angrep. Gikt streik meste middelaldrende menn, men begge kjønn kan utvikle gikt i alle aldre. Et høyt nivå av urinsyre i kroppen er den viktigste årsaken til gikt, selv om tilstanden kan også kjøres i familier. Urinsyregikt kan også være en negativ reaksjon på enkelte reseptbelagte medisiner. Personer som har en historie med gikt angrep noen ganger trenger å endre sine dietter for å redusere mengden av urinsyre i kroppen sin.

Puriner og urinsyre

Alle kropp gjør en substans som kalles puriner, et materiale som ikke bare finnes i menneskekroppen, men i planter og næringsmidler i tillegg. Når puriner bryte ned, de produserer et avfallsprodukt som kalles urinsyre. Urinsyre i moderate mengder er bra for kroppen - det fungerer som en antioksidant og bidrar til helsen til våre blodkar. Gjennomsnittlig amerikaner bruker fra 600 til 1000 mg av puriner hver dag, ifølge WHFoods.org. Når for mye urinsyre bygger seg opp i kroppen, gjennom kosten eller andre kilder, krystalliserer den og festes til leddene. Krystallene forstyrre leddfunksjon, noe som er gikt.

Kjøtt og Fisk

De fleste typer av kjøtt og fisk inneholder moderate nivåer av puriner, med unntak av innmat som lever og nyrer, som er meget høy i puriner. Personer som har regelmessige anfall av urinsyregikt bør unngå høy-purine matvarer, som også omfatter visse fisk som sild og ansjos. Leger ved Mayo Clinic tyder på at gikt pasienter begrenser seg til en daglig del av kjøtt, fisk eller fjærkre som veier i 5 til 6 oz. range.

Alkohol og brus

De som har gikt er instruert til å drikke store mengder vann og væsker generelt i et forsøk på å fortynne mengden av urinsyre rundt leddene. Unntaket fra denne regelen er brus og alkoholholdige drikkevarer, som ikke hjelper flush urinsyre ut av systemet. Øl faller spesielt i denne begrensede kategorien, da den inneholder høye nivåer av gjær, et stoff som ikke er "vennlig" til gikt. Hvis du er i midten av en gikt angrep, ikke drikke brus og alkohol i det hele tatt. Hvis du har en tendens mot gikt, men ikke opplever aktive symptomer, kan du trygt ta en drink eller to hver så ofte med tillatelse av legen din.

Fullkorn og fiber-rik mat

Hele korn og fiber-rik mat er en del av en "hjertet sunt" kosthold, men dessverre har ikke nytte gikt pasienter når de er stifter av dietten. Hele korn og fibrøs grønnsaker som nyre bønner, blomkål, linser, spinat og havre produkter er klassifisert som "moderat høy" i puriner, ifølge WHFoods.org, og inneholde opptil 100 mg av stoffet for hver 3 1/2 oz servering. Disse matvarer kan spises i moderate mengder, men bør begrenses i henhold til legens forslag eller etter behov i henhold til dine gikt symptomer.

Low-carb dietter

Personer som er utsatt for gikt bør prøve ikke å følge strengt low-carb dietter, spesielt midt i en gikt angrep. Mat som er lav på karbohydrater er ikke dårlig for gikt per se - det er mer kostholdet som helhet som er skadelig. Low-carb menyer og spise planer tendens til å være høy i protein, som på grunn av purine nivåer, kan føre til hyppigere og mer intense gikt angrep.