Digidexo.com

Langsiktige bivirkninger av strålebehandling

En av de store bekymringene for kreftpasienter med start strålebehandling er bekymret for at det vil føre til så mange problemer som det vil kurere, om ikke mer. Denne bekymringen er ikke ubegrunnet. Når strålingsterapi var ny, var det vanlig for pasienter for å utvikle alvorlige bivirkninger, spesielt de som blir behandlet for Hodgkins sykdom. Med dagens medisinske prosedyrer, strålebehandling skaper færre langsiktige bivirkninger, men de har fortsatt forekomme.

Betydning

Under bestrålingsterapi, blir pasientens kropp utsatt for konsentrerte stråler av stråling. Denne behandlingen er fokusert på det spesifikke område av kroppen som trenger behandling mest, mens det tidligere behandling ble utsatt for hele kroppen for noen typer kreft. Fordi stråling kan forårsake skader på friske celler rundt de berørte kreftceller det fører til langsiktige bivirkninger.

Mindre bivirkninger

Strålebehandling resulterer i irritasjon av lymfesystemet. Denne tilstand, som kalles lymfødem, resulterer i en oppbygging av fluider og hevelse i de infiserte deler av kroppen. Hvis strålingen oppstår i nærheten av visse abdominale organer, såsom blæren eller tarmen, kan disse organer bli infisert eller irritert, forårsaker vanskeligheter med vannlating eller utskillelse. Strålebehandling for prostata vanligvis resulterer i diaré, inkontinens og sporadisk rektal blødning. Disse symptomene kan vare i inntil ett år etter at behandlingen er ferdig.

Sekundære Kreft

Strålebehandling kan forårsake sekundær kreft ved å skade friske celler. Strålingsterapi alene kan forårsake sekundær cancer, eller en kombinasjon av stråling og kjemoterapi kan indusere sekundære kreftformer. Hodgkins lymfom strålebehandling, fordi det er vanligvis utføres i ung alder, har en høyere enn gjennomsnittlig sjanse for å forårsake sekundære kreftformer. Leukemi er et spesielt vanlig sekundær cancer som skyldes strålingsterapi. Sekundære kreft kan ta år å utvikle. De tidligste kreftformer vil vanligvis danne omtrent fem år etter strålebehandling, mens noen ikke vil utvikle seg i 15 år eller mer etter terapi. Ifølge American Cancer Society, men gjør de forbedrede moderne strålebehandling risikoen for å kontakte en sekundær kreft svært lav for de fleste pasienter.

Reproduktive risikoer

En kvinne som blir behandlet med strålebehandling løper risikoen av å ha hennes menstruasjonssyklus avbrytes hvis hennes bekkenet blir behandlet med strålebehandling. Den kvinnelig pasient kan også begynne å påvise tidlige tegn på overgangsalder som følge av stråling. Hvis begge eggstokkene blir utsatt for stråling behandlinger, kan dette resultere i permanent infertilitet. Menn som får strålebehandling for testikkelkreft oppleve en reduksjon i deres fruktbarhet nivået også. For menn som gjennomgår strålebehandling av prostata, er erektil dysfunksjon vanlig og varer vanligvis i opptil et år etter avsluttet behandling. Noen menn erektil dysfunksjon er en permanent bivirkning av strålebehandling.

Hypotyreose

Hypotyreose er en tilstand der en pasients skjoldbruskkjertelen produserer lave nivåer av skjoldbrusk hormon. Omtrent en tredjedel av alle pasienter som gjennomgår strålebehandling i en region som involverer nakken vil utvikle hypotyreose. Etter gjennomgått strålebehandling, bør en pasient blir regelmessig kontrollert av sin lege for denne tilstanden, fordi det ofte oppstår lenge etter strålebehandling er gjennomført og symptomene er lett å overse.

Potensial

De langsiktige effektene av strålebehandling, spesielt de av sekundær kreft, kan bli enorme. Hver pasient må avgjøre om fordelene oppveier risikoen. Diskutere med legen fordelene og risikofaktorer for strålebehandling bør hjelpe pasienten komme til sin beslutning.