Digidexo.com

Stadier av dysplasi

Stadier av dysplasi


Celleforandringer, også kalt "cervical intraepitelial neoplasi" (CIN), er begynnelsen stadier av celleforandringer i livmorhalsen vev som kan utvikle seg til kreft. CIN mesteparten av tiden blir oppdaget når en kvinne har en celleprøve test. Siden Pap test screening, utviklet på 1950-tallet, har det vært en dramatisk nedgang i antall dødsfall fra kreft i livmorhalsen. Kreften er vanligvis kureres hvis oppdages og behandles på et tidlig stadium.

Stage 0

Trinn 0 dysplasi er også kjent som carcinoma in situ. Det er en forstadier tilstand der unormale celler finnes bare i det første laget av slimhinnen i livmorhalsen. Behandling på dette stadiet kan omfatte biopsi, laser kirurgi, LEEP (sløyfe elektrokirurgisk excision prosedyre) eller kirurgi.

Stage IA

Dette er det første stadium av kreft og involverer kun cervix. En biopsi er tatt og diagnostisert. På dette stadium, er det bare en liten mengde av kreftceller som ligger dypt i lagene av livmorhalsen. Hysterektomi, intern stråling, og fjerning av eggstokkene, lymfeknuter og kreftsvulster kan anbefales behandlinger.

Stage IB

I stadium IB, er større mengder av kreftceller som finnes i vev i livmorhalsen. Kreften er inne i livmorhalsen og har ikke spredd seg til nærliggende områder. Behandlingen kan omfatte indre og ytre stråling, radikal hysterektomi og glandeltoalett, stråling og / eller kjemoterapi.

Stage IIA

Kreften har spredd seg til de øvre to tredjedeler av livmoren, men forblir i bekkenet. Behandlingen kan omfatte indre og ytre stråling, radikal hysterektomi og glandeltoalett, stråling og / eller kjemoterapi. En radikal hysterektomi er fjerning av hele uterus. Glandeltoalett er fjerning av lymfeknuter for å sjekke for kreft.

Stage IIB

Kreften har spredd seg og kan innebære skjeden, men forblir i bekkenet. Behandling kan være intern eller ekstern strålebehandling og kjemoterapi.

Stage III

Kreften har nå spredt over hele bekkenet. Berørte områder kan omfatte den nedre del av vagina og en blokkering av urinlederne, rørene som forbinder nyrene til blæren. Behandling kan være intern eller ekstern strålebehandling og kjemoterapi.

Stage IVA

Kreften har spredd seg til organer nær livmorhalsen og kan nå påvirke blære og endetarm. Det er uvanlig for livmorhalskreft for å nå dette stadiet. Behandling kan være intern eller ekstern strålebehandling og kjemoterapi.

Stage IVB

Fjerne organer som lunger kan påvirkes. Livmorhalskreft kommer sjelden dette stadiet. Stråling kan være foreskrevet for å lindre symptomer og kjemoterapi.