Digidexo.com

Hydronefrose hos barn

Hydronefrose utvikler seg når nyrene er strukket fra å bli fylt med for mye urin. Det forekommer oftest i babyer født med misdannelser som fører til tilstanden, selv om årsaken til disse avvikene ikke er funnet. Det kan også oppstå i barndommen og påvirker gutter fem ganger oftere enn jenter. Alvorlighetsgraden av hydronefrose varierer fra mild til livstruende.

Årsaker

Flere typer hindringer i urinveiene resultat i hydronefrose. En ureter med topp en unormalt smal kan føre til en blokkering i området hvor ureter og nyre møtes, kjent som ureteropelvic krysset, som er den mest vanlige årsaken til hydronephrosis. En annen vanlig type hindringer forekommer i ureterovesical veikryss hvor ureter møter blæren. Blokkeringer kan også utvikle seg i urinrøret, eller tube, som tømmer blæren. En tilstand som kalles vesico-urinleder reflux, der urin i blæren reenters urinlederne og noen ganger nyrer også, fører også nyrene til å strekke. Stones, kirurgi eller en urinveisskader kan føre til hydronefrose også.

Symptomer

Barn med mild eller noen ganger moderate tilfeller av hydronefrose vanligvis ikke viser noen symptomer. Blødninger, smerter og infeksjoner kan oppstå i alvorlige tilfeller som påvirker nyrefunksjonen, men kanskje ikke møter opp til måneder eller år etter at tilstanden er opprinnelig oppdaget. Milde tilfeller og noen moderate tilfeller generelt rydde opp uten behandling innen en barnets første leveår, mens alvorlige tilfeller kan kreve kirurgi.

Diagnose før fødselen

En rutinemessig prenatal ultralyd kan avsløre de tidligste tegn på obstruksjon som kan føre til hydronefrose. En pediatrisk urolog utfører mer detaljerte ultralydundersøkelser for å finne årsaken til blokkeringen og overvåker fosternyrefunksjonen ved å måle fosteret, nyrer og fostervann nivåer. Urologen klassifiserer tilstanden som mild, moderat eller alvorlig og avgjør om et alvorlig tilfelle oppstår i en nyre, eller ensidig, eller i begge nyrer, eller bilateralt. Urolog vil deretter se etter uregelmessigheter som kan føre til hydronefrose, for eksempel en hoven bekkenet, reduserte nivåer av fostervann eller en oppblåst blære.

Diagnose etter fødselen

Hos nyfødte og barn, en X-ray av blæren kalt ugyldig cystourethrogram, eller VCUG, tatt som blæren fyll og tomgodset, kan oppdage en spyle av urin i urinlederne og nyrer og eventuelle blokkeringer i urinrøret. Røntgenbilder viser også hvor godt blære funksjoner. En renal ultralyd viser form og størrelse på nyrer, samt eventuelle hindringer eller uregelmessigheter. En intravenøs Polygram, og eller X-ray, av blæren, nyrer og urinledere tillater leger å avgjøre hvor godt nyrene funksjon. Alvorlighetsgraden av obstruksjon i nyrene kan måles ved hjelp av en renal scan.

Behandling

Behandling for milde tilfeller av hydronefrose vanligvis bare innebærer overvåking av tilstand gjennom nyreultralydundersøkelser og VCUG røntgen før det klarner opp. Infant overvåking begynner vanligvis i løpet av to til tre måneder etter fødselen. Babyer med moderat til alvorlige tilfeller oppdages før fødselen får antibiotika kort tid etter fødselen. Imaging tester på en til tre måneder hjelpe leger finne årsaken og avgjøre om å utføre kirurgi for å fjerne blokkeringen eller lindre reflux. Alvorlige tilfeller krever vanligvis operasjon, selv om det kan være nødvendig i moderate tilfeller også. Fostre overfor en livstruende risiko på grunn av lav fostervann og en blokkering i urinrøret krever fosterkirurgi. Denne operasjonen innebærer tømming av blæren med en shunt og bærer risiko som tidlig fødsel, infeksjoner og blødninger. Selv når denne prosedyren er vellykket, de fleste spedbarn trenger ytterligere kirurgi etter fødselen for å hjelpe tømme blæren og sikre riktig nyrefunksjon.