Digidexo.com

Typer spiseforstyrrelser

Det finnes mange typer spiseforstyrrelser, hvorav mange ikke har noe å gjøre med slanking eller vekttap. Mens flere spiseforstyrrelser er lidelser som utvikler seg fra en frykt for økende vekt, det er spiseforstyrrelser som er forårsaket av en frykt for å spise usunn mat og lidelser som ikke har noe å gjøre med psykologiske problemer. En spiseforstyrrelse har vært knyttet til en ernæringsmessig mangel.

Funksjon

En av de mest kjente spiseforstyrrelser er anorexia nervosa. Denne sykdommen er en psykisk lidelse som fører til en alvorlig frykt for å bli overvektig. Den lidende vil begrense matinntaket mer og mer før de spiser lite eller ingenting i et forsøk på å bli tynnere, og for å unngå vektøkning. Lidelsen er ofte betraktet som en ung kvinnes sykdom, men 10 prosent av sine pasienter er menn. I de mest alvorlige tilfeller, vil den lidende sulte i hjel eller dø av hjertesvikt på grunn av dårlig ernæring.

Betydning

Bulimia nervosa er en sykdom som kan føre til lignende frykt for økende vekt og bli feit. I stedet for å begrense kalorier, søker bulimisk å rense kalorier fra kroppen sin. Dette kan gjøres ved å kaste opp for å fjerne mat fra systemet. Det kan også gjøres ved bruk av diuretika og avføringsmiddel for å prøve å ta kaloriene fra kroppen før de er blitt absorbert. Noen Bulimikerne treningsøkt gjør for å prøve å kvitte seg med kalorier. Mange Bulimikerne kombinere to eller flere av disse teknikker.

Typer

Ortoreksi nervosa er en annen type spiseforstyrrelse som ofte ikke forankret i en frykt for økende vekt. Den kan komme fra en frykt for å være usunn eller bli syk. Noen ganger, den oppstår i noen som allerede er syk og prøver å bli godt. Ortoreksi kan føre til ernæringsmangler når lider prøver å spise dietter som er begrenset i variasjon. Velge noen sunn elementer og spise lite annet kan føre til ernæringsmessige mangler og for få kalorier å bli spist.

Funksjoner

Pica er en annen type av lidelse som har vært knyttet til jernmangel. Lidelsen fører lider å spise elementer som er ikke-ernæringsmessige. Dette kan være alt fra steiner og gips til kritt eller papir. Noen lider av pica begjærer rå poteter og is. Andre krever vaskerom stivelse. I sjeldne tilfeller, spise farlige elementer som glass eller negler har blitt oppdaget. Anemi har vært knyttet til sykdommen, men noen formelle studier har blitt utført.

Misforståelse

Hva er spist er ikke den eneste indikator på en spiseforstyrrelse. Hvilken tid en person spiser mest av maten kan også være et problem. Natt spiseforstyrrelse består av å spise de fleste av en persons kalorier om natten. Dette kan resultere i høyere vekt, depresjon og skyldfølelse for den lidende. Det har vært knyttet til depresjon og andre affektive lidelser.