Digidexo.com

Hva som forårsaker vorter i ansiktet?

Denne artikkelen drøfter ulike typer og årsaker til ansikts vorter. I tillegg dekker det huden vekster som, mens vises i tidlig fase for å være vorter, kan faktisk være ondartede svulster.

Hva som forårsaker vorter i ansiktet?

Vorter er små klynger av unormal hud celle vekst omgitt av døde celler. Flere typer av vorter eksisterer, men hver er forårsaket av en spesifikk stamme av human papilloma virus (HPV). Det er grovt over 100 forskjellige stammer av HPV, fra det slag som forårsaker kjønnsvorter (primært typene 6 og 11) til de som forårsaker vanlige vorter (typer 1, 2 og 3). Alle HPV-stammer (og dermed vorter) spres hovedsakelig gjennom person-til-person kontakt, selv om det er mulig å spre seg via gulv, håndklær og andre delte objekter. Mens warts er ikke veldig smittsomt, er den sarte huden av spedbarn eller voksen hud skadet av kniv hakk, tørt vær eller skraper utsatt for overføring.

De fleste ansikts vorter forsvinne av seg selv i løpet av noen uker. Imidlertid kan vedvarende eller alvorlige tilfeller behandles med salisylsyre, frysing, laser og infrarød behandlinger, aktuell kremer (med antivirale forbindelser som formalin, bleomycin, interferon - & # x3B1, 2b og imiquimod) og, i sjeldne tilfeller, kirurgisk excision.

Flat vorte

Kjent i medisinsk sjargong som "Verruca plana," flat vorte er vanligvis bare én til to millimeter i diameter, men sannsynlig i relativt store tall innenfor den rammede området.

Forårsaket av HPV 3,10, 28 og 49, flate vorter tendens til å være smertefri og hudfarget, selv om rosa, gult og brunt er mulig.

Men på grunn av deres tendens til å dukke opp i klynger (i de mest ekstreme tilfellene, i overkant av 100), kan flate vorter bli lett synlige og en kilde til smertefull forlegenhet for pasientene. Heldigvis, flate vorter svarer godt til salisylsyre og laser behandlinger. Dessverre, de sprer også lett, noe som kan frustrere behandling.

Filiform vorte

Spesielt fremtredende på øyelokkene og leppene, trådformede vorter er lange, smale, trådliknende utvekster. Til tross for sin særegne form, er trådformede vorter faktisk forårsaket av de samme stammer av HPV som forårsaker den felles vorte (1, 2 og 3). I motsetning flate vorter, trådformede vorter har en tendens til å oppstå en av gangen og, på grunn av sin form, er behandlingen ofte så enkelt som paring (dvs. skjære vorte av på sin base). Hvis vorten er på eller nær øyelokket, vil behandlingen stoppe der. Hvis ikke, electrocauterizing den underliggende vev eller bruke en aktuell anti-viral krem ​​kan følge.

Dangerous Non-Wart: Kutant Plateepitelkarsinom

Selv forårsaket av HPV 38, 41 og 48, er kutant plateepitelkarsinom (SCC) ikke en vorte, men en ondartet svulst. Sto for 20 prosent av alle tilfeller hudkreft, er SCC vanligvis finnes på huden til personer i midten alder eller eldre som hadde omfattende UV eksponering i løpet av sine yngre år. Selv om det ikke metastaserer så raskt som hudkreft som melanom, bør en mistenkt SCC behandles så snart som mulig

Dangerous Non-Wart: keratoacanthoma

Tenkte av hudleger for å være en mindre aggressiv variant av plateepitelkarsinom, er keratoacanthoma assosiert med HPV 77 og preget av store, volanco-lignende lesjoner.

Advarsel På SCC og andre ikke-Vorte Vekster

Denne artikkelen er ment å øke bevisstheten, ikke som en definitiv guide. Bare en hudlege kan diagnostisere og behandle eventuelle ansikts vekst, vorte eller annen måte!