Digidexo.com

Type 2 diabetes og periodontal sykdom

Type 2 diabetikere har en økt risiko for å utvikle periodontal sykdom (tannkjøttsykdom). For personer med type 2 diabetes, er periodontal sykdom et resultat av å ha for mye glukose i blodet, noe som skader oral helse. Muntlige helseproblemer forårsake generelle helseproblemer for folk som lider av type 2 diabetes, inkludert hjerte-og nyresykdom. Riktig håndtering av oral helse er viktig for alle, men det er svært viktig å hjelpe type 2 diabetikere lede lengre, sunnere liv.

Type 2 Diabetes

Type 2 diabetes er den vanligste formen av tilstanden og millioner av mennesker er diagnostisert med sykdommen på årlig basis. I USA har diabetes blitt mer utbredt på grunn av økt tilgjengelighet av rask mat, mindre aktiv livsstil og økningen av fedme. Tilstanden var tidligere mer vanlig blant folk av farge og eldre; det nå påvirker et bredt tverrsnitt av mennesker.

Periodontal sykdom

Periodontal sykdom (tannkjøttsykdom) oppstår når plakk ødelegger tannkjøttet og bein rundt tennene. Personer med diabetes utvikler tannkjøttsykdom som et resultat av høye nivåer av blodglukose. Periodontal sykdom er ofte utviklet av diabetikere som ikke skal ta vare på sin diabetes og har dårlig munnhygiene.

Type 2 Diabetes og periodontal sykdom

En studie utført av National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer funnet at periodontal sykdom førte til økt forekomst av hjerte- og nyresykdom hos type 2-diabetikere. Hjerte og nyre sykdommer er alvorlige fordi de kan skade vitale organer og forårsake slag, hjerteinfarkt og nyresvikt. Videre, de sterkt redusere forventet levealder for type 2 diabetikere siden hjerte- og karsykdommer er den største dødsårsaken for personer med diabetes.

Periodontal sykdom gjør det vanskeligere for personer med type 2-diabetes til å administrere sine blodverdier. Alvorlig periodontal sykdom øker blodsukkeret, som til slutt øker diabetiske komplikasjoner.

Forebygging

Diabetes vedlikehold, god munnhygiene og vanlige tannlegebesøk i stor grad redusere risikoen for å utvikle periodontal sykdom. Type 2-diabetikere bør gå inn for tannlegejekk hvert halvår; noen tannleger kan anbefale hyppigere besøk. Tanntråd etter måltider, børsting på regelmessig basis, og tygge sukkerfri tyggegummi etter måltider er viktige for å opprettholde oral helse. Videre god ernæring, mosjon og insulin regulering holder diabetes håndterlig.

Behandling

Behandling av periodontal sykdom er avhengig av hvor mye skade har blitt gjort til tennene. Derfor er det viktig å planlegge regelmessige besøk hos tannlegen for å fange sykdommen i dets tidlige stadier. De to vanligste behandlinger er fjerning av plakk og periodontal kirurgi. Plakkfjerning brukes når periodontal sykdom er i dets tidligere stadier og innebærer rengjøring og fjerning av plakk herdet rundt overflatene av tennene og behandling av infiserte gummier.

Periodontal kirurgi er brukt i løpet av de avanserte stadier av periodontal sykdom. Operasjonen innebærer rengjøring av infiserte områder rundt tannkjøttet og omforming og erstatte tann-støtte vev for å redde de berørte tennene.