Digidexo.com

Lav-protein diett Forholdsregler

Lav-protein diett Forholdsregler


En lav-protein diett kan noen ganger bli anbefalt av leger eller kostholdseksperter for personer med lever-eller nyresykdom. Protein inneholder nitrogen, som kroppen blir kvitt via urinen. Hvis leveren eller nyrene ikke fungerer som de skal, kan dette bygge opp i blodet som ammoniakk eller annen giftig nitrogen avfall. Bivirkninger kan være kvalme, hodepine og tretthet. Problemet med å følge en svært lav-protein diett er at kroppen trenger protein for vev reparasjon, vekst, sårheling og å bekjempe infeksjoner. Protein bør aldri være fullstendig eliminert fra en diett.

Proteinmangel

Proteinmangel kan føre til at kroppen til å ta nødvendige aminosyrer, eller byggesteinene i protein, fra muskelvev og andre kroppsområder. Dette skaper en katabolsk virkning og kan føre til muskelsvakhet og muskel tap. Protein er også en viktig faktor i kroppens evne til å balansere kalsium, fosfor og vitamin D, som er viktig for benhelse. Alle på en lav protein diett må sjekke disse nivåene nøye, og ta kosttilskudd om nødvendig. Jern er et annet viktig mineral som kan bli mangel på i en lav proteindiett. Jernmangel anemi er vanlig i de som ikke får nok protein i kosten. Underernæring er også en vurdering.

Komplekse karbohydrater

Etter en lav-protein diett kan bety å få noen av protein fra komplekse karbohydrater samt animalske proteiner. Mens komplekse karbohydrater gjør inneholde en viss mengde protein, er dette ikke så bio tilgjengelig som mer tradisjonelle kilder. Det er viktig å få minst 0,6 g protein per kilo kroppsvekt per dag. Dette tilsvarer rundt 40 g til 50 g for de fleste av oss. Mange korn og kornprodukter inneholder rundt 2 g protein per halv kopp, mens grønnsaker inneholder rundt 1 g. Sporstoffer kan bli funnet i frukt. Alle som følger en lav-protein diett bør oppsøke lege eller ernæringsfysiolog for å få råd først.

Viktigheten av trening

Trening er en viktig faktor for hvem som helst på en lav-protein diett, som styrketrening kan hjelpe med muskel tap. I 2004, forskere ved Tufts University Center på aldring i Boston, fant de med kronisk nyresykdom og på lav-protein dietter dratt nytte av vanlig styrketrening. Total muskel fiber øker med 32 prosent hos dem som utøves i 45 minutter tre ganger i uken, sammenlignet med dem som ikke gjorde det. De som ikke tapt rundt 3 prosent av sin kroppsvekt i løpet av samme periode.