Digidexo.com

Hva gjør Kortisol & Testosteron har til felles?

Akin til finjustert maskiner, menneskelige organer avhenger ideelle forhold for å holde hjulene i gang. Ved å formidle en følelse av velvære til kroppen, rett kortisol testosteron ratio sikrer topp mental og fysisk ytelse.

Kortisol

Produsert av binyrebarken, kortisol spiller viktige roller av glukosemetabolismen og immunsystemet regulering. I overkant, har kortisol en ødeleggende effekt på helsen.

Testosteron

Hovedsakelig produsert av Leydig celler av de mannlige testikler og kvinnelige eggstokkene, binyrene produserer også små mengder testosteron. Blant mange viktige funksjoner, hjelper testosteron med utviklingen av kjønnsorganer hos menn og bygger bein og muskelmasse hos kvinner.

Likheter

Både kortisol og testosteron faller inn i kategorien av steroidhormoner. Steroidhormoner støtter og bistå flere viktige fysiologiske funksjoner i kroppen.

Betydning

Stress påvirker den delikate balansen mellom kortisol og testosteron. Som kortisol øker som respons på stress og angst, tilsvarende avtar testosteron. Kronisk høyt kortisolnivå venstre ukontrollert kan hindre normal vekst og reproduktive prosesser ved å undertrykke testosteronnivå i lange perioder av gangen. I tillegg kan et høyt kortisol til testosteron-forhold føre til livstruende tilstander som hjertesykdommer.

Betraktninger

Testosteron, bygger et anabole steroid muskelmasse og støtter reproduktive funksjon. I overkant, kortisol, gjør en katabolsk steroid det motsatte; det svekker musklene og reduserer yteevne.