Digidexo.com

Bivirkninger av Radiation for brystkreft

Brystkreftpasienter kan gjennomgå strålebehandling etter en lumpectomy eller mastektomi. Strålebehandling bidrar til å eliminere kreftceller som forblir i brystet etter den første klump fjernes. Ifølge American Cancer Society, stråling skader DNA i kreftcellene slik at de ikke kan formere seg. Mens strålebehandling er fysisk lettere å håndtere enn kjemoterapi eller andre brystcancerbehandlinger, kan en kvinne oppleve noen bivirkninger i løpet av og etter å ha mottatt stråling.

Stråleterapi

Strålebehandling gis med en ekstern maskin. A stråling lagets merker målrette områder med blekk eller midlertidige tatoveringer og tar sikte på strålen til å trenge de interne områdene, ligner på en X-ray, ifølge American Cancer Society. Disse merkene vil holde seg på kroppen for varigheten av strålingsbehandlingsperioden. Hver avtale tar ca 30 minutter, men behandling er vanligvis gitt fem dager i uken i opp til syv uker, ifølge BreastCancer.org.

Skin

Strålebehandling har noen bivirkninger på huden, inkludert misfarging eller pinkness, irritasjon, særlig i armhulen området og fold av brystet, ekstrem tørrhet i de bestrålte områder, sårhet, peeling og blemmer.

Etter behandlingen er fullført, skal berørte huden begynner å vokse igjen. Dette kan ta en stund, og huden kan fortsette å være irritert og sår. Ifølge American Cancer Society, tar det vanligvis seks til 12 måneder for huden å gå tilbake til det normale etter å ha fått strålebehandling.

Brystsmerter

En kombinasjon av kirurgi og strålingsterapi kan føre til nervene i brystområdet til å svelle og bli irritert, i henhold til BreastCancer.org. Dette kan resultere i korte trekk skyting brystsmerter. Kontakt legen din hvis du opplever brystsmerter. Det kan vanligvis behandles med varme og kalde omslag eller medisiner.

Fatigue

Fatigue er en vanlig bivirkning under eller etter strålebehandling. Det kan være en all-the-time følelse, eller en plutselig overveldende følelse. Ni av ti kvinner opplever tretthet fra brystkreft behandling, ifølge BreastCancer.org.

Breathing

Strålebehandling kan bidra til pusteproblemer. Milde problemer er kortpustethet og en tørr hoste, sier BreastCancer.org. Mer alvorlige symptomer relatert til en lungeemboli (når en blodpropp reiser til lungen), slik som hevelse, rødhet, ubehag og en varm følelse i benene. Snakk med legen din dersom du har pusteproblemer, spesielt hvis du har symptomer på en lungeemboli, noe som krever umiddelbar medisinsk behandling.