Digidexo.com

Hvordan vet jeg om jeg er spytter opp Bile eller om det er Acid Reflux?

Symptomene på halsbrann, for eksempel en brennende følelse i halsen eller smerter i øvre del av magen, er ofte forårsaket av acid reflux, hvor syrer unnslippe magen og gulpe opp gjennom spiserøret. Mindre vanlig er galle reflux, der væske som produseres av leveren blir sluppet ut i øvre fordøyelseskanalen. Skille mellom disse to forholdene er avgjørende for å motta riktig medisinsk behandling.

Acid Reflux

Når magesyre som er ment å hjelpe fordøyelsen flyt i revers og gå inn i spiserøret, dette er kjent som acid reflux. Ifølge Mayo Clinic nettsiden, når acid reflux skjer ofte og hindrer en persons daglige aktiviteter, er denne tilstanden kalles gastroøsofageal reflukssykdom eller Gerd. GERD er vanligvis behandles med livsstilsendringer, som for eksempel å miste vekt, eliminere koffein og stekt mat fra kostholdet, unngå alkohol og nikotin, samt over-the-counter antacida. Mer alvorlige tilfeller kan kreve bruk av reseptbelagte legemidler. Bare i de mest alvorlige tilfeller kan kirurgi være anbefalt.

Galle reflux

Galle, en fordøyelsesvæske som produseres av leveren, kan også føre reflux, men ifølge en studie utført av National Institutes of Health, er dette mindre vanlig enn syre reflux. Symptomer på galle reflux er lik acid reflux, selv galle reflux er mer sannsynlig å forårsake kvalme og oppkast. Dessuten kan galle reflux inflame slimhinnen i magen, forårsaker gastritt, men sure oppstøt kan ikke. Galle reflux, i motsetning til sure oppstøt, kan ikke behandles av endringer i livsstil. Galle reflux er vanligvis behandles med reseptbelagte medisiner, eller i vanskeligere tilfeller kirurgi.

Skille mellom de to tilstandene

Å fortelle forskjellen mellom galle reflux og acid reflux kan være vanskelig som de vanligvis gi lignende symptomer og kan oppstå samtidig. Den eneste måten å vite sikkert er gjennom medisinske tester. En fremgangsmåte som ofte brukes, ifølge Mayo Clinic, er en ambulerende syretest. Denne testen er i stand til å detektere syre i spiserøret, og vil være negativ for personer med galle tilbakeløp. Selv om testing er den eneste måten å være sikker på om du har acid reflux, galle reflux eller en kombinasjon, kan både føre til potensielt alvorlige forhold, for eksempel GERD. Hvis du tror du har enten acid reflux eller galle reflux, bør du søke råd fra legen din.