Digidexo.com

Galleblæren og nedre magesmerter

Gallestein kan føre til galleblæren og nedre magesmerter. Gallestein dannes fra galle fra fordøyelsesvæske. Steinene kan variere i størrelse fra et riskorn til størrelsen av en golfball. Hvis ingen ubehag eller smerte er følte i galleblæren eller nedre mage, vil ingen behandling være nødvendig, men hvis smertene oppstår det finnes måter å bekjempe den.

Symptomer

Når gallestein lodge i en gallegang og forårsake en blokkering, kan symptomer som vondt i magen rett under brystbenet oppstå. Tilbake smerter mellom skulderbladene eller i høyre skulder kan også være et symptom. Denne smerten kan vare så lite som 15 minutter til så lenge som 4-5 timer. Kvalme kan også forekomme. Søk profesjonell hjelp hvis du også oppleve feber og frysninger eller en gulfarging av hud eller øyne.

Årsaker

Det finnes ulike typer av gallestein. Den vanligste er kolesterol gallestein, som dannes når for mye kolesterol er i din galle. Normalt dine galle kan oppløse kolesterol løslatt fra leveren din, men når for mye kolesterol har blitt utgitt galle ikke kan oppløse alt og små krystaller dannes, som til slutt fører til steiner. En annen årsak er galleblæren ikke tømmes effektivt. Bile blir da konsentrerte og former gallestein.

Diagnose

En CT-skanning eller en ultralyd vil vise bilder av galleblæren og eventuelle gallestein. Legen din kan også være lurt å utføre en test med et spesielt fargestoff som forstørrer dine gallegangene for å vise eventuelle steiner som kan være årsaken blokkering. Blodprøver kan også administreres for å kontrollere infeksjon eller gulsott.

Behandling

Silent gallestein eller de uten symptomer trenger ingen behandling. Små gallestein kan behandles med medisiner som løser opp stein. Behandling tas oralt, men steinen kan ta måneder eller år å løse opp. Denne type behandling fungerer bare på kolesterol gallestein. Den vanligste behandlingen er å foreta operativ fjerning av galleblæren. Galle fra leveren blir så ført direkte inn i tynntarmen. Galleblæren er ikke nødvendig, og din evne til å fordøye maten ikke er svekket uten den.

Forebygging / løsning

For å forebygge gallestein og smerten de forårsake begrense vekttap til noen få pounds en uke. Rapid vekttap øker risikoen for gallestein. Ikke hopp over måltider og opprettholde en sunn vekt. Folk som er overvektig øker risikoen for gallestein forming. Komme inn i et treningsprogram, som inaktivitet vil også bidra til dannelse av gallesten.