Digidexo.com

Effekten av røyking på vaskulær sykdom

Røyking kan forårsake og forverre mange typer vaskulær sykdom. Det kan bli harde blodårer, begrense skikkelig blodtilførselen til bena og forårsake farlige aneurismer og perifer karsykdom. Hvis du er bekymret for din karsystemet, snakk med legen din om fordelene ved å opphøre din nikotin vane.

Hva er vaskulær sykdom?

Ifølge Cleveland Clinic, er vaskulær sykdom enhver tilstand som påvirker sirkulasjons-systemet. Dette systemet fører blod til og fra hjertet ditt ved hjelp av et system av arterier og vener.

Røyking og arteriene

Langtidsrøykere er sannsynlig å ha tilstoppede arterier. Røyking skader arterieveggene og fører til at blodårene til å stramme opp, ifølge American Council on Science and Health. Denne innstramming av arteriene, kjent som arthrosclerosis, setter røyker på et høyere risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt.

Røyking og lemmer

Ifølge Society of intervensjonsradiologi, røyking også van forårsake skade på lemmer ved å redusere skikkelig blodtilførselen til området. Arteriene i ben kan være tilstoppet av effektene av røyking, og beinmuskulaturen kan ikke få tilstrekkelig blodtilførsel. Dette er en smertefull tilstand og kan føre til lem amputasjon hvis blodtilførselen problemer som ikke er adressert.

Røyking og perifer karsykdom

Perifer karsykdom er en lidelse som påvirker blodårene utenom hjertet og hjernen. Pasienter med denne lidelsen har en høyere risiko for hjerneslag eller hjerteinfarkt. Ifølge American Heart Association, røykere har en "særlig sterk" risiko for å utvikle denne lidelsen.

Røyking og Aneurismer

En studie publisert i Journal of Nevrokirurgi fant også at røyking kan ha en farlig effekt på aneurismer. Røykerne var mer sannsynlig å utvikle aneurismer enn ikke-røykere, og disse aneurismer var mer sannsynlig til å sprekke. Når disse forstørrede blodkar kan briste, kan indre blødninger forekomme. Denne blødningen kan være dødelig.

Snakk med legen din

Hvis du har vaskulær sykdom og er bekymret for røykingens effekt på din lidelse, bør du snakke med legen din. Han vil være i stand til å utdanne deg på farene ved røyking og hjelpe deg å tenke ut en strategi for å slutte. Han kan være i stand til å foreskrive en medisin som vil bidra til å kontrollere din cravings for nikotin, eller anbefale ting som nikotintyggegummi for å hjelpe deg å slutte.