Digidexo.com

Hva er Indirekte Hyperbilirubinemi?

Nyfødte babyer, rett og slett fordi de ikke har vært utsatt for mye utenfor livmoren, opplever ofte flere medisinske tilstander. De fleste av disse forholdene er ikke alvorlig, slik som tørr hud, vugge cap og utslett. Disse forholdene pleier å gå unna som babyens immunforsvaret blir sterkere og ikke krever noen behandling. Men noen forhold trenger legehjelp. En slik tilstand som kan rettferdiggjøre et opphold på sykehuset for en nyfødt er indirekte hyperbilirubinemi.

Definisjon

Hyperbilirubinemi er oppbyggingen av den kjemiske bilirubin, et biprodukt av røde blodceller bryte ned, i kroppen. Når bilirubin kan utskilles av leveren, dette kalles direkte hyperbilirubinemi. Hvis bilirubin ikke kan skilles ut og blir i stedet sirkulerer i blodet, dette kalles indirekte hyperbilirubinemi. Pigmentering av bilirubin er gul. Gulsott oppstår når det er hyperbilirubinemi.

Når det skjer

Hyperbilirubinemi vises vanligvis i nyfødte alt fra 24 timer til to uker etter fødselen, selv om dette er et gjennomsnitt. Jo før gulsott vises, er mer alvorlig hyperbilirubinemi anses å være.

Grunn til bekymring

Bilirubin i små mengder vanligvis forårsaker ingen problemer. Imidlertid kan større mengder bygge seg opp i hjernen. Dette kan resultere i hjerneskader, anfall eller begge deler.

Symptomer

Den vanligste symptom på hyperbilirubinemi er gulfarging av huden på grunn av den pigmentering av bilirubin. Dette kan faktisk være vanskelig å oppdage i noen tilfeller fordi farging av huden kan forandre seg så gradvis at omsorgspersoner ikke merke til det. Personer med mørkere hudtoner kan maskere dårlig fargegjengivelse. En ekstra symptom inkluderer apati.

Behandling

Når bilirubin ikke kan skilles ut, er den vanligste måten å fjerne det fra kroppen å bryte det ned. De fleste sykehus gjør dette med spesielle lys og lette tepper. Behandlingen er smertefri for barnet og tar vanligvis bare noen få dager. Imidlertid kan betingelsen være forårsaket av flere ting, blant annet ammer. Noen ganger behandling omfatter opphør av amming for en kort periode, en blodoverføring eller behandling for en infeksjon som kan ha forårsaket bilirubin å stige.

Hvorfor det er vanlig

Nyfødte rett og slett ikke så fysisk utviklet som voksne er. Sine bittesmå lever ofte ikke kan bryte ned bilirubin i kroppen raskt nok, slik at det bygger seg opp. I tillegg den nyfødte noen ganger reabsorbs bilirubin fra tarmen, og de gjør mer bilirubin enn voksne fordi de produsere flere røde blodlegemer på en raskere hastighet.