Digidexo.com

Grunner for høyt blodtrykk

Grunner for høyt blodtrykk


Legene har ikke funnet en eksakt årsak til høyt blodtrykk; imidlertid flere faktorer synes å bidra til det og kan sette en person har høyere risiko for å utvikle tilstanden. Essensiell hypertensjon er den vanligste form for høyt blodtrykk. Sekundær hypertensjon bare står for 5 prosent av høyt blodtrykk tilfeller og er forårsaket av et annet problem i kroppen. Noen faktorer som øker sjansene dine for å ha høyt blodtrykk kan ikke endres, for eksempel rase og genetikk. Men å lage sunn livsstil beslutninger som begrenser saltinntaket, ikke røyke og trene regelmessig kan redusere sjansene for å utvikle høyt blodtrykk.

Salt

Saltinntaket synes å være en viktig medvirkende faktor til høyt blodtrykk. Kulturer som ikke har en høy saltinntak erfaring mange færre problemer med høyt blodtrykk. The Institute of Medicine av National Academies anbefaler at 19-til 50-år gamle voksne forbruker ikke mer enn 3,8 gram salt per dag. Dette er bare nok til å erstatte det gjennomsnittlige beløpet som utskilles fra kroppen gjennom svette i løpet av dagen.

Genetikk

Ingen spesifikk genet har blitt identifisert med høyt blodtrykk. Imidlertid, høyt blodtrykk synes å kjøre i familier. Forskere ser på genetikken som påvirker renin-angiotensin-aldosteron-systemet, som kontrollerer salt balanse. Enkelte arvelige faktorer la folk som er disponert for lider av høyt blodtrykk. Afro-amerikanere har høyere risiko enn asiatere og kaukasiere. Også de med foreldre som led av høyt blodtrykk har større sjanse for å lide av det selv.

Stive Arterier

De fleste som har høyt blodtrykk har også arterier som er stivere enn de av en frisk person. Disse arterier er ansvarlig for transport av oksygen til forskjellige deler av kroppen. Arteriell stivhet er ofte sett hos personer med genetiske predisposisjoner for høyt blodtrykk, folk som bruker mye salt og de som ikke trener regelmessig.

Nyresyke

I motsetning til essensiell hypertensjon, sekundær hypertensjon kan være forårsaket av andre problemer i kroppen. En vanlig årsak til sekundær hypertensjon er nyresykdom. Dette kalles for renal hypertensjon. Arteriene som fôrer blod til nyrene blitt forherdet, enten ved en fortykkelse muskulære veggen eller ved fet plakk.

Adrenal Svulster

Denne sjeldne type svulst ligger på toppen av nyrene og kan produsere overflødig adrenal sekret. Dette sekretet kan føre til høyt blodtrykk. Hvis høyt blodtrykk forårsaket av adrenal tumor, kan de bli diagnostisert gjennom blod-og urinprøver. Hvis det er tilfelle, blir de vanligvis behandles med kirurgi, og hypertensjon kan reverseres.

Aorta Unormalt

Høyt blodtrykk kan forekomme hos små barn, men er ekstremt sjelden, og er vanligvis på grunn av et problem med aorta, hovedpulsåren festet til hjertet. En del av aorta er unormalt smale og reduserer mengden av blodstrøm til nyrene, og blodtrykket går opp. Dette problemet krever vanligvis kirurgi.

Fedme

Fedme kan være en medvirkende årsak til høyt blodtrykk, som er forårsaket av forhøyede nivåer av blodsukker og fettstoffer. Ifølge American Obesity Association, blir overvektige øker sjansen for å ha høyt blodtrykk.