Digidexo.com

Kan du få Salmonella to ganger?

Kan du få Salmonella to ganger?


Salmonella er en alvorlig sykdom som berører mange mennesker hvert år. Visse sykdommer er kun lidt gang, da legemet bygger opp immunitet mot dem. Men er salmonella en av disse sykdommene?

Salmonella

Salmonella er en bakterie som forårsaker matbårne sykdommer. Hvis du spiser forurenset mat eller kommer i nær kontakt med noen som er smittet, kan du kontrakt salmonella.

Hvordan det er spredt

Salmonella spres når en bærer av bakteriene ikke vasker sine hender, og det sprer seg på mat, enten i pakking og forsendelse prosess eller i et kjøkken innstilling. Når denne maten er spist, får personen salmonella og blir syk. Salmonella er naturlig tilstede i rå kylling og fisk. Uhygieniske kjøkken forholdene vil tillate bakterier å spre seg fra rå kylling eller fisk til andre matvarer.

Symptomer

Omtrent 12 til 72 timer etter smitte, symptomene begynner å dukke opp. De er diaré, oppkast, magekramper, tretthet og feber. Milde tilfeller kan forveksles med magen influensa.

Diagnose og behandling

Oftest er salmonella diagnostisert med en krakk eller blodprøve, men bare visse stammer av bakterien vil dukke opp med en blodprøve. Hvis salmonella er til stede, er antibiotika foreskrevet. Hvis venstre ubehandlet, kan bakteriene spre seg i hele kroppen og sykehusinnleggelse kan bli nødvendig. De fleste vil komme seg etter en uke til 10 dager, noen ganger også uten medisinering. Det er viktig å merke seg, er at medisinering er nødvendig for en full gjenoppretting.

Kan du få det to ganger?

Når en person er smittet med salmonella, ikke sykdommen ikke gi immunitet til fremtidig infeksjon. Det er sjelden å få salmonella i det hele tatt og ekstremt sjelden å få den to ganger, men det er mulig å bli infisert med det mer enn en gang.