Digidexo.com

Typer av kunstig familieplanlegging

Typer av kunstig familieplanlegging


I motsetning til naturlige prevensjonsmetoder, kunstig familieplanlegging kontroller eller unngår graviditet ved enten å lage en fysisk barriere for å hindre befruktning eller ved å manipulere den kvinnelige menstruasjonssyklusen. De ulike metoder for kunstig prevensjon ulike mennesker i ulike situasjoner. En bevissthet om fordeler og ulemper ved hver metode kan hjelpe deg å ta en informert beslutning om hvilken metode som er best for deg.

Hormonell prevensjon

Hormonell prevensjon tar form av piller, injeksjoner, patcher og implantater som regulerer den kvinnelige menstruasjonssyklusen. De manipulere nivåene av hormoner østrogen og progestogen i en kvinne, inhibering av de stigende østrogennivåer som til slutt fører til eggløsning. Hvis riktig administrert, hormonelle prevensjonsmidler har en 99 prosent suksessrate, ifølge Baby Centre.

De ikke passer for alle. Ammende kvinner, bør kvinner som er eldre enn 35, de med hjerte-eller sirkulasjonsproblemer, brystkreft lider eller arisk vektig unngå hormonelle prevensjonsmidler som kombinerer østrogen og gestagen. Et alternativ kan være et gestagen-bare pillen, som bør unngås, men ved lider av ovarian cyster, muskelknuter eller noen som har hatt en graviditet utenfor livmoren eller unormal cytologisk prøve.

Eksterne barrieremetoder

Eksterne barrieremetoder fysisk hindre sædcellene fra å nå egget. Et kondom er den mest kjente metode. Mindre så er den kvinnelige kondom. Dette er montert utenfor labia, foldene av huden som omgir åpningen i vagina. Eksterne barriere metoder er effektive hvis riktig brukt, med den mannlige kondom 98 prosent effektiv. Polyisopren eller polyuretan versjoner finnes for de med latex allergi. De kan imidlertid forstyrre spontanitet av elskov.

Interne enheter

Interne prevensjonsmidler er montert inne i kvinnekroppen. Membraner eller caps er bøyelige kupler av gummi eller silikon inn i skjeden hver gang en kvinne gjør kjærlighet. Brukes sammen med en sæddrepende gel, de blokkere og drepe sædcellene før de når livmoren. Kvinner utsatt for urinveisinfeksjoner bør unngå dem. De avbryter også elskov. Intrauterin enhet eller spoler er kobber enheter montert inne i mors liv selv. De kan være på plass for tre til 10 år, noe som gjør dem praktisk og langvarig. De er uegnet for de med kobber allergier eller andre livmor unormalt.

Sterilisering

En kirurgisk metode er utviklet for å hindre fremtidige svangerskap ved å blokkere eller stenge egglederne eller sperm duct fra testiklene til penis. Hos kvinner er det kjent som tubal ligation eller tubal okklusjon; hos menn, er det en vasektomi. Mannlig sterilisering er mer effektiv enn kvinnelige, med bare én i hver 2000 menn impregnering kvinne etter operasjonen sammenlignet med en kvinne i 400 fallende gravid i 10 år etter sterilisering.