Digidexo.com

Hva størrelse er en nyre stein?

Noen nyrestein vil forbli i nyrene og aldri forårsake noen problemer. Andre vil bevege seg ut av nyre og inn i ureter. Det er da potensielle problemer og smerte oppstår. Alvorlighetsgraden av symptomene og om medisinsk intervensjon er nødvendig er avhengig av størrelsen og formen til nyrestein.

Definisjon

Nyrene er ansvarlig for to svært viktige funksjoner: De fjerner avfallsstoffer fra blodet og de kontrollerer volumet av blod ved å fjerne eller gjenopprette vann. Avfallsprodukter omfatter mineraler som normalt forble oppløst i urinen, men under visse forhold, danner de i bittesmå krystaller. Over tid krystallene klumpe seg sammen og utvikle seg til steiner.

Årsaker

Stones kan dannes hvis det ikke er nok vann i urinen for å løse opp avfallsstoffer eller hvis det er et høyt nivå av stoffene som vanligvis utgjør til stein --- kalsium og oksalat. Urin inneholder normalt kjemikalier som hjelper stop krystaller fra forming, og hvis de er lave, er det en økt sjanse for en stein forming.

Beskrivelse

Nyrestein kan være glatt, ujevne eller staghorn formet. Mange kilder oppgir at størrelsen på en nyrestein varierer fra å være så liten som et sandkorn til å bli så stor som en golfball. Forskere ved University of Missouri publisert en studie om behandling for "store" nyrestein i Journal of Endourology i september 2009 De har vurdert eventuelle nyre stein over 2,5 cm (nesten en tomme) for å være store og den gjennomsnittlige størrelsen på steinene i deres studie var 3 cm. En reportasje i Storbritannia i januar 2009, viste bildet av en nyre stein som veide 2.5 pounds og var på størrelse med en kokosnøtt. Dette er svært sjelden, men det fremhever det faktum at hver kropp er forskjellig. Størrelsen og formen spille en viktig rolle om stenene flytte ut av nyre.

Betydning

Nyrestein som forblir i nyrene vanligvis forårsaker ingen symptomer. Når de forlater nyrene, er sterke smerter oppleves som de flytter inn i urinveiene. Det er her størrelse og form er viktig. En jevn, liten stein passerer gjennom ureter lettere enn et større, ujevne en. Noen stein vil forårsake smerte, men hvis det er for stort til å enkelt passere gjennom trange rør av ureter, fortsetter smerte som den glatte muskulaturen prøve å presse steinen gjennom ureter. Stones som er for store eller taggete er mer sannsynlig å sette seg fast, da strømmen av urin kan bli blokkert, smertene øker, og en infeksjon kan starte.

Behandling

Leger ved Delaware Urologiske Associates staten som nyrestein som er større enn 1 cm (0,39 tommer) vil "sjelden passere gjennom urinveiene uten komplikasjoner." De kan også være oppmerksom på at sjansen for en sten som passerer naturlig gjennom ureter uten intervensjon er avhengig av størrelsen av steinen. "For steiner mindre enn 3 mm i bredden, er sjansen for spontan stein passasje svært høy. Stones mer enn 8 mm i bredden er bare ca 20% sannsynlighet for å passere spontant over ett år."

Hvis legen din anbefaler å la steinen til å passere gjennom urinen naturlig, kan du få foreskrevet medisiner for smerter, og du trenger å drikke mye vann. Hvis intervensjon er nødvendig, er det første valget ekstrakorporal sjokkbølgen lithotripsy (ESWL). Dette sender sjokkbølger gjennom kroppen som ikke skader andre vev, men som vil bryte stein i mindre biter som kan sendes gjennom urinen. Hvis steinen er for stor, kan andre minimalt invasive teknikker eller kirurgi være nødvendig.