Digidexo.com

Nitrogenoksid og hjertehelse

Nitrogenoksid og hjertehelse


Mange er kjent med nitrogenoksid bare som en vanlig luftforurensning skapt av bildeler røyk. Nitrogenoksid er en kjent gift, og det var ikke før 1998 at forskerne gjorde forbløffende oppdagelse at nitrogenoksid - NO - fungerer som et signalmolekyl for det kardiovaskulære systemet og spiller en avgjørende rolle i å opprettholde helsen til hjertet.

Origin

I kroppen produserer endotel nitrogenoksid. Endotelet er det tynne laget av vevet foring den indre overflate av blodkarene. Endotelceller dekke helheten av det kardiovaskulære systemet, fra hjertet til de små blodkapillærer. Endotelceller bruke aminosyren L-arginin for å syntetisere nitrogenoksyd i kroppen.

Funksjon

Nitrogenoksid fremmer blodstrømmen, minsker fettavleiringer i blodårene, forhindrer blodkar vegger fra å bli tykkere eller stivere og forhindrer blodårene fra innsnevring. Disse funksjoner som alle bidrar til en effektiv strømning av blod gjennom et sunt hjerte-karsystemet. Nitrogenoksid fungerer også som et signalmolekyl i hjerte-karsystemet, spørre blodårene utvider seg ved å sende den glatte muskulaturen i blodårene er signalet for å slappe av. Nitrogenoksid hjelper til å regulere blodtrykk, så vel.

Fordeler

Nitrogenoksid bidrar til å forhindre eller reparere skader på endotelet forårsakes av en rekke faktorer, inkludert røyking, høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Nitrogenoksid beskytter hjertet ved å bidra til å hindre åreforkalkning (kolesterol bygge opp i arteriene) og trombose (blodpropp i blodkar.)

Problemer

Langvarig eller alvorlig skade på endotelet reduserer endotel evne til å produsere nitrogenoksid. Dette i sin tur øker skade på blodårene og øker risikoen for hjertesykdom.

Løsninger

Regelmessig trening er kjent for å øke mengden av nitrogenoksid produsert av endotelceller over tid. Leger kan foreskrive nitroglyercin til åreforkalkning pasienter for å sikre sine hjerte-systemer får tilstrekkelige mengder nitrogenoksid.