Digidexo.com

Aspergillus urinveisinfeksjoner

Aspergillus urinveisinfeksjoner


Aspergillus er en vanlig sopp som finnes i luft, jord, råtnende planter og i det menneskelige legeme. Det finnes over 185 arter av Aspergillus, hvorav 20 kan forårsake infeksjon hos mennesker. Aspergillus smitte fra noen av disse 20 artene er vanlig, spesielt hos personer med nedsatt immunforsvar. De fleste av disse artene responderer på behandling med anti-fungal medisiner, selv om noen kan være resistente. Etter Candida sopp, er Aspergillus den vanligste soppen involvert i menneske-smitte, ifølge Doctor sopp, som er et forskningsprosjekt nettside finansiert av flere farmasøytiske selskaper og med omfattende informasjon om smittsomme varianter av sopp.

Definisjon

En urinveisinfeksjon er en infeksjon i nyrene, urinlederne, urinrøret eller blæren. De fleste urinveisinfeksjoner er forårsaket av bakterier, men Aspergillus sopp kan også kolonisere urinveiene og forårsake lignende symptomer. Urinveisinfeksjoner kan være forårsaket av sex, immunsystem problemer og feil hygiene. Noen av seksuelt overførbare sykdommer kan irritere urinveiene, noe som resulterer i en større følsomhet overfor infeksjon, ifølge Mayo Clinic. Urinveisinfeksjoner er mye mer vanlig hos kvinner enn hos menn.

Symptomer

Symptomer på urinveisinfeksjon med Aspergillus inkluderer bekkensmerter, sterkt luktende urin, en vedvarende trang til å urinere, urin som vises overskyet og utflod. Aspergillus infeksjoner oppstår ofte etter å ha tatt antibiotika, siden antibiotika drepe av bakterier holde Aspergillus i sjakk. Ofte folk som har en underliggende systemisk Aspergillus-infeksjon (som ofte oppstår i de med nedsatt immunforsvar) vil ta antibiotika for å bekjempe bare en bakteriell urinveisinfeksjon å ende opp med Aspergillus i urinveiene, ifølge National Library of Medicine.

Diagnose

For å diagnostisere en Aspergillus-infeksjon, vil legene ta en prøve av den infiserte vevet til kultur i et laboratorium. Ofte folk som har Aspergillus i urinveiene også lider av en systemisk kolonisering av Aspergillus. Leger vil ofte utføre brystet x-stråler for å utelukke Aspergillus i lungene, en potensielt farlig tilstand som krever mer aggressiv anti-sopp behandling, ifølge Merck, et farmasøytisk selskap som opprettholder en online medisinsk bibliotek.

Behandling

Behandling av Aspergillus urinveisinfeksjoner innebærer vanligvis et kurs av oral anti-fungal medisiner som vorikonazol eller amfotericin B. Noen former for Aspergillus ikke svare på denne type behandling og krever en mer kraftfull anti-sopp medikament kalt caspofungin. Caspofungin brukes kun i ekstreme tilfeller, fordi det kan ha alvorlige bivirkninger, inkludert frysninger, diaré, hoste, feber, kvalme, magesmerter, hodepine, oppkast og potensielt dødelig allergisk reaksjon, ifølge National Library of Medicine.

Risikofaktorer

Aspergillus urinveisinfeksjoner vanligvis ikke forekommer hos ellers friske individer. Et svekket immunsystem er den største risikofaktoren for Aspergillus-infeksjon. Personer med svekket immunforsvar som nylig har tatt en antibiotikakur er på høyeste risiko, ifølge Merck.