Digidexo.com

Grunner for en sen menstruasjonssyklusen

Mens de fleste kvinner ikke velkommen ankomst av sin periode hver måned, kan det være grunn til bekymring når menstruasjonssyklusen er sent eller ikke klarer å komme fram i det hele tatt. De fleste av årsakene til en sen menstruasjonssyklus er lette å identifisere og regulere, selv om noen av årsakene til en sen menstruasjonssyklus kan kreve behandling og intervensjon. Å ha en sen eller manglende menstruasjonssyklus er ganske vanlig for de fleste kvinner, men hvis menstruasjon unnlater å returnere for måneder av gangen, skal en kvinne planlegge en avtale med henne gynekolog for å finne årsaken.

Graviditet og amming

Den vanligste årsaken til en sen menstruasjonssyklus er svangerskapet, og for mange kvinner som har blitt prøver å bli gravid, er både forventet og velkommen fravær av en periode. Graviditet er en mulig årsak til en sen menstruasjonssyklus for alle seksuelt aktive kvinner, enten de har brukt prevensjon eller ikke, så ta en graviditetstest når en menstruasjonssyklus er sent bør alltid være første skritt til å oppdage årsaken til den tapte tid .
Amming er også en primær årsak til en sen menstruasjonssyklus. Kvinner som ammer sine spedbarn utelukkende ofte ikke har menstruasjonssyklusen i flere måneder etter fødselen av barnet sitt, med menstruasjonssyklusen noen ganger ikke kommer tilbake før barnet er helt avvent.

Vekttap eller gevinst

En annen vanlig årsak til en sen menstruasjonssyklus er raske vekttap eller gevinst. Rask eller overdreven vektøkning eller tap kan forstyrre mange av kroppens vanlige funksjonene, inkludert menstruasjonssyklusen, som kroppen justerer seg til slike raske endringer. Overdreven trening kan også føre til en sen menstruasjonssyklus, særlig i de med svært lav fett som profesjonelle idrettsutøvere. Spiseforstyrrelser, inkludert anoreksi og bulimi, er også årsaker til en sen menstruasjonssyklus.

Alder

Det er vanlig for unge kvinner i sine første årene av menstruasjon å ha uregelmessig og sen menstruasjonssykluser. Det kan ta ganske lang tid for kroppen å regulere hormonene som er involvert i menstruasjonssyklusen, men når disse hormonene er balansert, bør en tenåring menstruasjonssyklus bli mer vanlig.
Kvinner nærmer seg overgangsalderen også opplever ofte sent eller mangler menstruasjonssykluser som kroppene deres forberede seg totalt opphør av menstruasjon.

Stress

De fleste kvinner på et eller annet tidspunkt i livet vil oppleve dette ganske vanlig årsak til en sen menstruasjonssyklus: stress. Emosjonell og fysisk stress kan ta en stor toll på kroppen og dens ulike funksjoner, som vanlig styring av menstruasjonssyklusen.
Forbundet med stress som årsaker til en sen menstruasjonssyklus er tretthet og sykdom. Begge er stressfaktorer for kroppen som kan forstyrre normal timing av menstruasjonssyklusen. Recovery, hvile og stressmestring er de beste måter å gjenopprette normal funksjon av menstruasjonssyklusen.

Prevensjonsmetoder

Ved hjelp av prevensjon, spesielt p-piller, er også en av de vanligste årsakene til en sen menstruasjonssyklus. Kvinner tiden tar p-piller kan oppleve lys og selv manglende perioder på grunn av et svært lavt nivå av østrogen i medisinen, mens kvinner kommer av p-piller kan ha en sen menstruasjonssyklus som kroppen justerer seg til å kontrollere menstruasjonssyklusen på egen hånd.

Hormonell ubalanse

Hormonelle ubalanser, infeksjoner, seksuelt overførbare sykdommer (SOS) og problemer med bekken organer finnes andre grunner for en sen menstruasjonssyklus som er ansett som mer alvorlig og krever legehjelp. Hormonell ubalanse kan ofte være regulert gjennom hormonbehandling for å gå tilbake menstruasjonssyklusen, mens infeksjoner og kjønnssykdommer kan trenge å bli behandlet med reseptbelagte legemidler. Vanlige problemer med bekken organer som kunne forsinke en menstruasjonssyklus inkluderer polycystisk ovariesyndrom, Asherman syndrom og en imperforate hymen. En gynekolog kan diagnostisere disse forholdene og gi råd til riktig behandling.