Digidexo.com

Farene ved Maxalt

Farene ved Maxalt


Maxalt, også kjent som rizatriptan, er et medikament som tilhører en gruppe av stoffer som kalles triptaner, og er vanlig brukt i behandling av akutt migreneanfall hos voksne. Selv om kilden migrene forblir uklar, er det antatt at den utvidelse av blodkarene i hjernen forårsaker deres tilknytning til bankende smerte. Ved å etterligne effekten av serotonin, et naturlig kjemikalie som smalner blodkar i hjernen, Maxalt kan ofte lindre smerten av en migrene. Maxalt kan også blokkere andre smerte pathways stede i hjernen.

Annen bruk av Maxalt

I tillegg til den amerikanske Food and Drug Administration godkjente bruk for behandling av migreneanfall, er Maxalt også noen ganger brukt i off-label (non-FDA-godkjent) behandling av cluster hodepine. Cluster hodepine er preget av utbruddet av smerte rundt det ene øyet eller tempel, med det endelige spredning av smerte til den siden av ansiktet. Andre symptomer kan være rennende nese, hengende øyelokk og kvalme.

Indikasjoner og potensielle bivirkninger av Maxalt

Maxalt er ikke brukes til forebygging av migrene, og er kun indisert for bruk i mennesker som har en legens diagnose av migrene. De vanligste bivirkningene av Maxalt er følelser av varme, svette, svimmelhet, søvnighet, tretthet, utmattelse, eller opplever følelsen av tyngde, trykk eller prikking i brystet eller halsen. I tillegg moderate bivirkninger forbundet med Maxalt inkluderer kortpustethet, økt hjertefrekvens og hjertebank, diaré, kvalme og oppkast, og mild brystsmerter. Bivirkninger av Maxalt har tatt med tåkesyn, nakkesmerter, nervøsitet, søvnløshet, forhøyet blodtrykk, svimmelhet, tørste, fordøyelsesbesvær og utslett.

Farene forbundet med bruk av Maxalt

Blant pasienter med visse helseproblemer, må det utvises forsiktighet før begynnelsen av Maxalt terapi. Selv om sjeldne, allergiske reaksjoner, samt hjerteinfarkt og slag, har forekommet hos pasienter som tar Maxalt. For å minimalisere helserisikoen forbundet med Maxalt behandling, er stoffet ikke for bruk hos personer med alvorlig nedsatt nyre-eller leverfunksjon. Maxalt er heller ikke å bli brukt av de som har hatt slag eller hjerteinfarkt, har iskemisk hjertesykdom forårsaket av utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet, Prinzmetals angina (en alvorlig form for angina pectoris), eller perifer vaskulær sykdom karakterisert ved innsnevring av blodkar i ekstremiteter.

Andre viktige helserelaterte Betraktninger

Før du tar Maxalt, diskutere behandlingsalternativer med din helse-omsorg leverandøren. Hvis du har moderat, alvorlig eller ukontrollert høyt blodtrykk, eller hvis du er overvektig, har diabetes eller har høyt kolesterol nivåer, kan Maxalt behandling ikke være det beste alternativet for deg. Maxalt kan også tilstede økt helserisiko for røykere, menn over 40 år og kvinner etter menopausen. Sørg for å informere din helse-omsorg leverandøren av andre medisiner du tar på en vanlig eller uregelmessig basis, som Maxalt kan samhandle med visse andre medisiner, som fører til alvorlige bivirkninger. Til slutt, fortell din helse-omsorg leverandøren om eventuelle narkotika allergier du måtte ha for å hindre muligheten for en alvorlig negativ reaksjon på Maxalt.