Digidexo.com

Hvordan finne glykemisk indeks

For å få en bedre oversikt over hva du spiser, bør du vite blanding av protein, fett og karbohydrater som utgjør dine måltider. Glykemisk indeks hjelper forbrukerne gjøre det ved å måle mengden av karbohydrater i ulike matvarer. Denne beregningen kan være nyttig for folk på en streng diett på grunn av helsemessige årsaker, eller bare for de som ser sine waistlines og tar sikte på å redusere karbohydratinntak. Les videre for å lære hvordan å faktor denne indeksen for en hel servering av mat.

Hvordan finne glykemisk indeks

•  Legg opp alle gram karbohydrater i en gitt servering av mat, som en blåbær muffin og en banan. Referere matens ernæring etiketter, eller bruke en ernæringsmessig guide som viser type og mengde karbohydrater i en rekke vanlige matvarer.

Finne ut hvilke matvarer du er i ferd med å spise, inkluderer karbohydrater, og deretter finne sine glykemisk indeks verdier i en referanse guide; mange diabetes magasiner har en glykemisk indeks liste. For blåbær muffin, er denne verdien som er oppført på 59.

Neste, bestemme hvor mange gram hver carb du vil spise.

Fordel g av hvert av de forskjellige karbohydratgruppe av alle karbohydrat gram i måltidet. Hvis du spiser en bolle, for eksempel, kan det være ca 30 gram karbohydrater. Nå deles 30 ved den totale karbo belastning av måltidet eller snack (30g av karbohydrater for misbruke pluss om 27 for banan), hvorved den prosentvise bidraget av karbohydratet.

Multipliser karbohydrat prosentvise bidrag (0,52%) av glykemisk indeks av den aktuelle type karbohydrat. For blåbær muffin, vil dette bety å multiplisere 0,52 med 59. Den endelige beregningen er da en glykemisk indeks på ca 30.7mg for blåbær muffin.

Fullfør denne samme beregning for alle de forskjellige karbohydrater inkludert i måltidet, og deretter legge resultatene til å gi den totale glykemisk indeks av måltidet, hvis ønskelig.

Hint

  • Kjenne glykemisk indekser av ulike matvarer kan bidra til å holde blodsukkeret i sjakk. Ved å spise et begrenset antall karbohydrater under måltider og snacks, bør du være i stand til å opprettholde blodsukkernivået mer effektivt.
  • Hvis du er diabetiker eller prøver å gå ned i vekt, ikke gjør noen drastiske endringer i kostholdet ditt eller hvor mye karbohydrater du spiser uten først å konsultere lege.