Digidexo.com

Hva er vitamin K brukes til?

Vitamin K mottar ikke populær oppmerksomhet som A til E-vitaminer gjør, kanskje fordi manglene er svært sjeldne. Det er funnet i et bredt utvalg av matvarer og også produseres naturlig i menneskekroppen. Likevel er vitamin K vital betydning for helse i forhold til blod og bein.

Funksjon

Vitamin K er viktig for blodpropp (koagulasjon). Clotting er avgjørende for å stoppe blødning fra ytre sår og indre blødninger. Den vanligste formen for indre blødninger, blåmerke, kan bli et alvorlig problem når det er mangler i koagulasjonsprosessen, for eksempel i den genetisk lidelse hemofili.

Vitamin K er også viktig for beindannelse og reparasjon, og det hjelper til med å konvertere glukose fra karbohydrater til glykogen i tarmen, slik at den kan lagres glykogen i leveren, muskel og annet vev for senere bruk.

Funksjoner

Vitamin K er produsert av bakterier i mage-tarmkanalen og er også funnet i mange matvarer, særlig grønne grønnsaker. Spinat, grønnkål, kål, nepe greener og brokkoli er gode kilder. Vitamin K forekommer også i blomkål, soyabønner, havre, melk, yoghurt og cheddarost.

Betydning

Den vanligste forvaltningen av vitamin K som individ supplement er å nyfødte. Fordi morsmelk har lave nivåer av vitamin K, alle spedbarn født i sykehus mottar tilskudd for å forebygge mangler som noen ganger oppstår. Jordmødre deltar hjemmefødsler tilbyr også vitamin K som et supplement, selv om foreldrene har rett til å nekte det.

Betraktninger

Siden antibiotika dreper den vennlige tarmbakterier, folk tar disse stoffene har et større behov for vitamin K. Bakterier tilbake etter antibiotikaregime er ferdig, blir etterfylt av mat folk spiser.

Typer

Leger foreskrive vitamin K for overdoser av stoffet warfarin, en blodfortynnende farmasøytiske folk tar når de har atrieflimmer (hjerteslag uregelmessighet), venøs trombose (blodpropp i venene), eller lungeemboli (blodpropp i lungene). Det er også en vellykket motgift for rottegift, som fungerer som en antikoagulant å forårsake indre blødninger av gnagere. Faktisk har rottegift produsenter lenge brukt warfarin i sine produkter på grunn av sin blodfortynnende egenskaper.

Vitamin K er en vanlig resept i veterinærmedisin på grunn av kjæledyr får inn rottegift. Avhengig av situasjonen sin alvorlighetsgrad, kan en veterinær gi en injeksjon av vitamin K og flere uker med kosttilskudd.