Digidexo.com

Skilt og symptomer og behandling for arteria carotis stenose

Arteria carotis stenose er en innsnevring av arteriene som frakter blod og oksygen til hjernen. Tilstanden er noen ganger referert til som carotisar sykdom, ifølge El Camino Hospital. Noen pasienter opplever ikke symptomer med carotisstenose, men når hjernen er fratatt oksygen, symptomene begynner å dukke opp.

Utydelig tale

Når hjernen er ute av oksygenrikt blod, symptomer som utydelig tale og problemer med å forstå andre er en advarsel tegn på alvorlig sykdom. Disse symptomene kan være tegn på et slag eller at et slag er overhengende, ifølge Mayo Clinic. Symptomer som utydelig tale kan også være et tegn på en forbigående iskemisk anfall, som er et plutselig tap av blod til hjernen, ifølge El Camino Hospital.

Synstap

Visjon bli uskarpe eller et tap av synet på ett eller begge øyne. Med en forbigående iskemisk anfall, er tap av synet midlertidig og kan vare i bare noen få minutter eller 24 timer. En forbigående iskemisk anfall kan være en advarsel tegn på en forestående slag og krever øyeblikkelig legehjelp.

Nummenhet og prikking

Nummenhet og kribling oppstår i ansiktet eller armer og ben og kan være begrenset til en side av kroppen.

Lammelse

Pasienter med et tap av blodstrømmen til hjernen kan oppleve lammelse på en side av kroppen. Pasienten kan ikke være i stand til å flytte de berørte lemmer. En TIA ikke alltid skje før et slag. Under et hjerneslag, pasienter opplever et tap av blodtilførsel til hjernen for en lang nok periode til å forårsake varig skade på hjernen.

Bevisstløshet

Pasienter som opplever et tap av blodtilførsel til hjernen kan lide av bevisstløshet under angrepet, ifølge Cedars-Sinai. Mens symptomene på TIA forårsaket av carotisstenose kan være midlertidig, må en lege vurdere dem umiddelbart. Disse angrepene kan være en advarsel tegn på et slag som kan være invalidiserende.

Stenter

Stenting er en behandling for carotisstenose som bruker angioplastikk å åpne arterien og fjerne blokkeringen. Stenten blir brukt i arterien for å holde den åpen og forbedre blodstrøm. Fremgangsmåten er mindre inngrep enn en operasjon for å åpne arteriene og fjerne tilstoppingen.

Antikoagulerende medisiner

Leger bruker blodfortynnende medisiner for pasienter som har en blokkering som er mindre enn 50 prosent. Aspirin er et eksempel på antikoagulerende medikamenter som hindrer forekomsten av blodpropper.

Kirurgi

Operasjonen for å fjerne plakk fra arteriene er en endarterektomi prosedyre. Leger foreta et innsnitt i halsen og fjerne plaque fra arteriene for å øke blodstrømmen og redusere risikoen for slag.