Digidexo.com

Hva er årsakene til høy Hemoglobin?

Hva er årsakene til høy Hemoglobin?


Hemoglobin (Hgb) er den viktigste komponenten av røde blodceller (RBC). Dette proteinet tjener til å transportere oksygen og karbondioksyd i kroppen. HGB nivåer er målt som en del av fullstendig blodtelling (CBC), som trekkes under rutinebloodwork og under evaluering av sykdom. Høy Hgb er forårsaket av økt RBCs eller ved nedsatt blodvolum.

Normale hemoglobinnivå

Normale HGB nivåene er generelt definert som 14 til 18 gram per desiliter (g / dl) for menn og 12 til 16 g / dl for kvinner. Gravide kvinner bør ha minst 11 g / dl. Kritiske verdier for Hgb er mindre enn 5 g / dl, og større enn 20 g / dl. Referanseverdier kan variere litt fra lab til lab.

Funksjon av Hemoglobin

Hgb bærer oksygen og karbondioksyd; Derfor bestemmer Hgb konsentrasjon oksygen-bæreevnen til blodet. Økt Hgb kan være en kompenserende tiltak i sykdommer der oksygeninntaket reduseres.

Økt RBC som Kompenserende Mechanism

Legemet kan øke produksjonen av røde blodceller for å øke mengden av oksygen som bæres av blodet. Denne reaksjon er sett i kongestiv hjertesykdom, kronisk obstruktiv pulmonal sykdom og andre sykdommer som reduserer respiratorisk effektivitet. Dette skjer også som en reaksjon på ytre situasjoner, for eksempel bor i høyden.

Polycytemi Vera

Polycytemi vera er en sykdom der benmargen produserer en overflod av RBC. Blodprøver på disse pasientene vil vise økt Hgb, økt hematokritt, og selvfølgelig økt RBC. Symptomer inkluderer en blussende ansikt, systemisk kløe, kortpustethet, brystsmerter og tretthet. Dette er en potensielt livstruende tilstand.

Erytropoietin og andre legemidler som øker Hemoglobin

Erytropoietin (EPO), et stoff som produseres i nyrene, utløser produksjon av RBCs ved benmargen. EPO kan bli gitt som et medikament, vanligvis for å motvirke bivirkninger av kjemoterapi. Injeksjoner av EPO blir noen ganger gitt i håp om å øke atletisk ytelse, en praksis kjent som "bloddoping." Enhver økning i EPO vil føre til en økt Hgb. HGB nivåer kan også økes ved narkotika gentamicin og metyldopa.

Dehydrering

Den Hgb nivået er et mål på konsentrasjonen av Hgb i blodet. Derfor, dersom volumet av blodet er redusert, vil nivået stige Hgb, selv når antallet av RBCs ikke har forandret seg. Alvorlig dehydrering reduserer blodvolum. En økt Hgb er ofte sett med alvorlig diaré eller brannskader.