Digidexo.com

Informasjon om sikkerhet for sukker erstatter

En rekke kunstige søtningsmidler har blitt godkjent av FDA for å bli brukt i matvarer vi spiser. De søtningsmidler gå gjennom en serie av tester før godkjennelse. Til tross for omfattende testing og godkjenning etterfølgende, har noen av disse søtningsmidler vært knyttet til helsemessige problemer. På grunn av dette, er det nok lurt å bruke kunstige søtstoffer i moderering.

Betydning

Kunstige søtstoffer legge sødme uten kalorier til matvarer. De er 160 til 13 000 ganger søtere enn vanlig sukker, så må bare en brøkdel av den kunstig søtningsmiddel for å oppnå samme søt smak. De inneholder bare noen få kalorier per gram, og kroppen ikke absorbere dem helt. De er absorbert sakte og ikke veldig godt av tynntarmen. Fem kunstige søtstoffer er godkjent av FDA. De er aspartam, sakkarin, acesulfam-K, sukralose og neotame.

Aspartam

Aspartam ble godkjent i 1981 og markedsføres under merkenavnene Equal og NutraSweet. Det er tre ganger søtere enn sukker og brukes i frokostblandinger, tyggegummi, gelatins, pudding og drikkevarer. I 1990 ble aspartam koblet av en forsker til en økning i hjernekreft. Etter omfattende testing, kunne ingen bevis finnes for å støtte denne linken. Det har også vært knyttet til hodepine, depresjon, kreft og økt sult. Det bør ikke brukes sammen med folk som har fenylketonuri, som er en sjelden genetisk lidelse.

Sakkarin

Sakkarin ble oppdaget i 1879 og regnes som trygt frem til 1977, da den ble knyttet til rotter utviklings blærekreft etter at de fikk høye doser. På den tiden FDA utestengt denne kunstige søtningsmiddel og laget produsenter sette advarsler på etikettene. Etter testing, ble det fastslått at tumorene var forårsaket av den spesielle biologi av rottene og ikke sakkarin, slik forbudet ble opphevet. Det er solgt under merkene Sweet'N Lave og Sugar Twin. Sakkarin brukes i bakevarer, syltetøy, tyggegummi, hermetisert frukt og salatdressinger. Sakkarin kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen mennesker. Sjekk med legen din før du bruker.

Acesulfam-K

Acesulfam-K ble godkjent i 1988 som et søtningsmiddel og selges som Sunett and Sweet One. Det er 200 ganger søtere enn sukker. Det er brukt i drikkevarer og for generelle anvendelser i noen matvarer. Acesulfam-K har ikke blitt funnet å forårsake noen store helseproblemer. FDA ryggen sin sikkerhet med mer enn 90 studier. Den brukes i bakevarer, frosne desserter og godteri.

Sukralose

Sukralose er den eneste kalorifrie erstatning laget av fast sukker. Det er vitenskapelig endret av forskere for å endre sammensetningen av produktet. Sikkerheten av sukralose er blitt stilt spørsmål ved noen fordi den inneholder klor, som er blitt brukt i sprøytemidler og desinfeksjonsmidler. Det er 600 ganger søtere enn sukker og er markedsført som Splenda. Det er et produkt som kalles Splenda Blend som er halvparten sukker og halvparten sukralose. FDA godkjent sukralose i 1998 etter 110 sikkerhetstester.

Neotame og Stevia

Neotame er et nytt søtningsmiddel. Det er 7000 til 13000 ganger søtere enn sukker. Det ble godkjent av FDA i 2002 etter å ha blitt utsatt for mer enn 100 studier. Den er laget av det samme selskapet som gjør NutraSweet. Det er avledet fra aspartam med en kjemisk forandring i sammensetningen. Det trenger ikke å bære PKU advarsler som aspartam. Den brukes i drikker som Atkins rister, meieriprodukter og frosne desserter. Det har ikke blitt funnet å ha noen sikkerhetsproblemer så langt.
Stevia er et naturlig søt anlegg ofte kombinert med fiber og selges som et søtningsmiddel under navnene Søt blad og honning Leaf. Det er ikke regulert av FDA fordi det anses som et supplement til mat.

Consideratons

Til tross for at disse sukker erstatter har blitt godkjent av Food and Drug Administration, har studier knyttet noen av produktene til ulike helseproblemer. Ved hjelp av kunstige søtningsmidler i moderate mengder kan bidra til å kutte daglige kalorier, men det er ikke det eneste svaret på problemet. Hvis du er bekymret for sikkerheten til kunstige søtningsmidler, prøver rett og slett å bruke mindre sukker eller kutte det helt ut. Når du skal steke, kan du redusere mengden av sukker kalles for i oppskrifter ved 01.03 til 01.02 uten å ofre smak. Drikk selters vann med sitron eller lime i stedet for brus. Les etiketter når du kjøper mat og velge de med mindre tilsatt sukker.

Hvis du velger å bruke kunstige søtningsmidler, diskutere det med legen din, og være oppmerksom på mulige farer.