Digidexo.com

Lyme leddgikt symptomer

Lyme sykdom er en flåttbåren sykdom som først ble anerkjent i 1975 da barn i Lyme, Connecticut, opplevd en økning i juvenil revmatoid artritt priser. Etter år med forskning ble det funnet å være knyttet til biter fra flått infisert med bakterien Borrelia burgdorferi. Lyme sykdom symptomer etterligne andre vanlige sykdommer, som for eksempel influensa. Folk som er uvitende om symptomene kan gå ubehandlet i måneder og år. Lyme leddgikt oppstår i de sene stadier av sykdommen og dens symptomer kan se ut som andre typer inflammatorisk leddgikt.

Stadier av Lyme sykdom

The American Academy of Family Physicians (aafp) mener Lyme sykdom har flere stadier. Tidlige Lyme symptomer kan omfatte feber, frysninger, muskelsmerter, sterk hodepine og stiv nakke. Det er ukjent nøyaktig hvor lang tid dette tidlige stadiet varer.

Som Lyme sykdommen utvikler seg, begynner det å infisere andre kroppslige systemer. Ifølge aafp, i de senere stadier av sykdommen bakterier begynner å smertelig inflame leddene, en tilstand som kalles Lyme artritt. Vanligvis påvirker Lyme artritt bare en av de store ledd (kne, skulder). Andre symptomer på sent stadium Lyme kan inkludere affektive lidelser, angst, hodepine og i sjeldne tilfeller betennelse i hjertet.

Betydning

Ifølge Hopkins-arthritis.org ", omtrent 10 prosent av ubehandlede (Lyme) pasienter som kan utvikle kronisk artritt, definert som ett år eller mer av kontinuerlig leddbetennelse." Symptomer på kronisk Lyme artritt inkluderer episoder av hevelse, rødhet og væske buildup i ett eller flere ledd som varer opptil seks måneder av gangen.

Betraktninger

Lyme sykdom påvirker alle aldre, så det er viktig å gjenkjenne tegn og symptomer og forstå medvirkende risikofaktorer for sammentrekning. Barn har økt risiko fordi de spiller utenfor der flått levende. Foreldre bør kle barna sine i lange bukser, gjemt i sokker, og langermede skjorter hvis de vet at deres barn skal spille i et skogsområde.

Voksne som jobber primært utendørs, for eksempel landscapers, har en økt risiko i tillegg, og bør bruke lange bukser og langermede skjorter når det passer, så vel som å utføre vanlige flått sjekker. Pet eiere kan også kontrakt sykdommen fra flått båret av sine kjæledyr. De bør ta tiltak som Frontline og utføre rutinemessig børsting å kvitte pet av eventuelle flått.

Behandling

En gjennomgang på pubmed.com av behandlingstilbud for Lyme artritt viste at antibiotika, særlig intravenøs ceftriakson, var vellykket i å lindre leddgikt symptomer. Den IV ceftriaxone hadde en svarprosent på 94 prosent. Gjennomgangen har også uttalt at antibiotikabehandling er den foretrukne metoden for behandling av Lyme artritt. Anti-inflammatoriske medikamenter er også gitt, slik som ibuprofen. Tar ibuprofen vil redusere hevelse og også gi smertelindring.

Dessverre har noen pasienter med kronisk Lyme artritt ikke oppleve lettelse, selv etter behandling. I de sjeldne tilfeller, er det antatt Lyme bakterier ble resistente mot antibiotika.

Statistikk

Ifølge Centers for Disease Control (CDC), 1992-2004, 33 prosent av det totale antallet tilfeller av Lyme sykdom opplevd Lyme artritt som et symptom. CDC rapporterer også at Lyme sykdom er vanligst i alderen 5 og 9 år og hos personer eldre enn 30. Det er viktig å merke seg at denne statistikken er kun veiledende av disse tilfellene er rapportert til CDC. Mange flere blir kjent.