Digidexo.com

Diffust fatty leversykdom

En diffus fettlever er betegnelsen som brukes for å beskrive en form for kronisk leversykdom forårsaket av forekomster av lipider rundt leverceller. Det er vanligvis forbundet med fedme og diabetes, og symptomene kan ikke vises for år. Sykdommen er symptomfri i mange pasienter, som er uvitende om tilstanden til de gå til en lege for en urelatert sak. Fettlever blir oppdaget av forhøyede leverenzymer i blod diagnostiske tester.

Risikofaktorer

Generelle risikofaktorer for diffus fatty leversykdom er genetikk og miljø, men sjansene for å utvikle sykdommen i stor grad øke med vektøkning og fedme. Fatty leversykdom normalt påvirker mennesker over en alder av 40, men barndommen fedme kan føre til utvikling hos unge voksne. I tillegg er sykdommen mer utbredt hos kvinner enn hos menn.

Symptomer

Mange pasienter er asymptomatiske eller attributt symptomer de har til andre medisinske problemer. Hevelse av leveren er det primære symptom. Tretthet og sykdomsfølelse, felles med sykdommen, er vanligvis ignorert før mer alvorlige symptomer oppstår. Diffuse fatty leversykdom kan føre til skrumplever, så utbruddet av gulsott er et tegn på alvorlige leverproblemer.

Diagnose

Tilstanden er påvist i blod eksamener. Nærvær av unormalt høye mengder av aminotransferase enzym er et tegn på sykdommen. Hvis legen mistanke leversykdom, er en biopsi tatt for å bekrefte laboratorietestresultater. Leger kan også teste for hepatitt for å sikre at tilstanden ikke er forårsaket av en viral infeksjon.

Behandling

Behandling dreier seg som oftest om kosthold og vektkontroll. Pasienter som er diabetiker og fedme kan foreskrives insulinfølsomhet behandlinger. Fettavleiringer blir også redusert ved bruk av fiskeolje med høyt omega-tre fettsyrer. I alvorlige tilfeller hvor skrumplever har resultert i ekstrem leverskader, kan pasientene gjennomgå en levertransplantasjon.

Forebygging

Forebygging er i hovedsak oppnådd gjennom vekt vedlikehold. Pasienter med stoffskifteproblemer eller diabetes oppfordres til å begrense mengden av lavere fet mat de får i og for å opprettholde en øvelse diett. Fordi insulin induserer fettsyreproduksjon i leveren, bør karbohydratinntak bli minsket og overvåkes.