Digidexo.com

Adopterte barn og Sleep Disorders

Foreldre er stadig grappling med søvnproblemer i sine små barn. Forskning av psykolog Jodi Mindell [1999] hos pediatriske søvnforstyrrelser bekrefter at nesten 25 prosent av alle barn lider av noen form for søvnforstyrrelse. Søvnproblemer kan være forårsaket av alt fra natteskrekk og pusteforstyrrelser til et behov for foreldrenes tilstedeværelse. Andre faktorer er sosiale spørsmål som adopsjon og misbruk. Adopterte barn kan oppleve typiske søvnproblemer eller har søvnforstyrrelser knyttet til deres adoptiv status. Spesiell forsiktighet bør tas for å sikre at søvnproblemer i adopterte barn blir håndtert på riktig måte uten å skape psykologisk splid i barn.

Typer av søvnproblemer

Noen barn bare trenger mindre søvn enn andre. Hvis de oppfører seg bra hele dagen, de har fått nok søvn. Andre er følsomme for separasjon fra sine foreldre. Noen barn kan ha fysiske forhold som søvnapné og er ikke i stand til å gå inn i en dyp søvn. Andre barn kan ha bihuleproblemer eller forstørrede mandler, forstyrre deres puste mønstre og forårsaker søvnforstyrrelser.

Effekter på Sleep

Adopterte barn kan ha typiske søvnforstyrrelser samt være påvirket av overgangen til et nytt miljø. Avhengig av deres alder av adopsjon, kan barn oppleve noen grad av overgang og sjokk ved inngåelse av nye omgivelser. For eksempel kan et spedbarn på tre uker opplever søvnproblemer hvis sikkerhet og rutine av hennes miljø har blitt endret. I sin forskning, Jodi Mindell [1999] oppdaget at en nyfødt baby er kjent med sin mors stemme og tonen i stemmen hennes hjelper lulle ham og sørge for sikkerhet etter fødselen. Når en nyfødt ikke kan høre morens stemme, kan han oppleve angst som forstyrrer søvnmønster.

Change of Culture

Ulike kulturer har ulike konsepter og rutiner der barneomsorg er bekymret. I noen kulturer, som for eksempel Kina, vil mødre ligge med babyen deres før barnet sovner. Når dette barnet blir adoptert inn i en vestlig miljø, kan overgangen til sin egen seng gjør det vanskelig å sove. I andre land som Afrika, foreldre tett svøpe en baby slik at hennes føtter og armer ikke kan bevege seg. Når adoptert inn i en kultur som ikke praktiserer dette, kan barnet føle seg desorientert, noe som kan føre til søvnproblemer.

Endring av Miljøvern

Hvis et barn har blitt adoptert fra et barnehjem eller fosterhjem, kan barnet bli vant til støy og ha masse folk rundt ham under søvn. Å leve i en kjernefamilie eller vice versa kan føre til at barnet normale søvnmønster å bli forstyrret.

Endring av tidssone og Omsorgs

Barn adoptert internasjonalt kan skrive inn sine nye hjem som lider av jetlag eller bare en endring i tidssone. Dette får dem til å bli tilfeldig i deres søvnmønster inntil en ny rutine er dannet. En endring i vaktmestere kan også gjøre et barn engstelig. Dette er ikke en refleksjon på den nye vaktmesteren, men snarere en reaksjon på endringer i barnets liv.

Årsaker til Sleep Disorders

Adopterte barn kan oppleve noen post-traumatisk stress symptomer når de går inn i et nytt miljø, og må lære å stole på nye folk. Symptomer kan omfatte overreagerer til enkle hendelser, uttrykker irrasjonell frykt, å være for klengete, blir for reservert eller å være hyper-årvåken. Adoptiv foreldre bør prøve å få barnets historie så riktig behandling for eventuelle søvnforstyrrelser kan bestemmes. Dersom typiske årsaker til søvnforstyrrelser er utelukket av lege, bør omsorgspersoner vurdere spørsmål unik for adopterte barn.

Behandling av søvnforstyrrelser i adopterte barn

Foreldre trenger å identifisere årsaken til deres barns søvnforstyrrelse og deretter behandle det med hjelp fra psykologer og leger. Hvis et barn opplever natteskrekk, kan han ha en frykt for mørket som kan lindres ved å forlate en natt lys på. Hvis et barn misliker hennes soverom eller nekter å sove i den alene, kan foreldrene ønsker å sakte venne henne til hennes nye omgivelser ved å bo sammen med henne til hun sovner. Når tilliten er etablert, kan barnet bli overført til å sove alene.

Nøkkelen til å behandle en adoptert barnets søvnforstyrrelse er å forstå hvorfor det skjer. Barnets bakgrunn må studeres og forstås i dybden.